Malinska jasno i glasno rekla “NE” zatvorenoj koncesiji

Izvor: otok-krk.org

Jučer je u dupkom ispunjenoj školskoj sportskoj dvorani u Malinskoj,  investitor Haludovoa g.Abramyana, praćen svojim najbližim suradnicima, nastojao uvjeriti žitelje Malinske da mu je za ostvarenje investicijskog plana okrenutog, kako je često ponavljao, njihovom boljitku, nužna koncesija, ili bolje rečeno pravo na ekskluzivno korištenje cjelokupne obale pred Haludovom, u ukupnoj duljini od kojih tisuću metara.

Koliko god je bilo tvrdo stajalište vlasnika Haludovoa g. Ara Abramyana,  da je za početak bilo kakvog ulaganja u Haludovo nužno i jedini preduvijet da mu se omogući zatvaranje kilometra malinskarske obale, kroz zatvorenu koncesiju,  toliko je tvrdo i nepokolebljivo bilo i stajalište druge strane – lokalne javnosti te lokalne i regionalne uprave da od takvog njegova plana, kratko i jasno rečeno – ne može i neće biti ništa.

Kako prenosi portal otok-krk.org, načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić upoznao je sumještane da su tog jutra u Zagrebu imali sastanak s predstavnicima Ministarstva državne imovine, Ministarstva mora i Ministarstva turizma i svi su dali bezrezervnu podršku ovoj jedinici lokalne samouprave da nema govora o stvaranju ograđenih „logora“ u našim turističkim mjestima, posebno na pomorskom dobru, jedino je eventualno moguće da se, u suglasju s lokalnom zajednicom, razgovara tek o mogućnosti koncesioniranja manjeg dijela obale. S druge strane, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić je istaknula da je županija nadležna za davanje koncesija na pomorskom dobru, ali to uvijek radi u suglasnosti s lokalnom samoupravom.

Prezentacija „Novog Haludova“ uopće nije impresionirala Malinskare koji su na predstavljene im sličice i najave izgradnje bazena, marine, čak šest hotela s 5+ zvjezdica i brdo turbo-ekskluzivnih sadržaja vrijednih 250 do 300 milijuna eura reagirali glasnim negodovanjem.Zanimljivo, investitor je izjavio kako će mještani moći prolaziti kroz resort ili iznad njega, a za što je spreman domicilnom stanovništvu izdati propusnice.

Foto: Malinska.hr

“Haludovo je i dan-danas pokriveno Detaljnim planom koji vam doslovce sutra omogućava izgradnju i rekonstrukciju svih njegovih objekata, hotela i Ribarskog naselja, samo ako prestanete vezivati investiciju uz pitanje koncesije odnosno »zatvaranja« obale na koju nećemo pristati” istaknuo je načelnik Kraljić.

Nedo Pinezić je rekao da je u trenutku njegova preuzimanja Haludova Abramyan „u dotu“ dobio funkcionalne objekte i turistički brend koji je desetljećima dobro radio i nosio turizam Krka, ali i Hrvatske, a to što ga je u međuvremenu ruinirao, isključiva je krivica vlasnika ili, što je vjerojatnije, posljedica izrazito loših suradnika i savjetnika kojima se okružio i koji su ga proteklih godina po pitanju Haludova očito jako loše savjetovali.

Dr. Cerović je vlasniku hotelskoga grada ukazao da su i Valamar, i Maistra, Falkensteiner, ali i brojne druge danas uspješne hotelske kompanije u vrijeme kad je ovaj kupovao Haludovo, kupovale objekte u istom ili čak lošijem stanju od onog u kakvom je tad bilo Haludovo. “Pogledajte gdje su oni danas, a gdje ste vi ” ustvrdio je Cerović i napomenuo da oni koji su učinili ono što je s uništenim Haludovom napravljeno, ne bi trebali otočanima držati predavanja o turizmu jer jako dobro znaju što je turizam.

I na kraju svega, dvosatna, na trenutke temperamentna i naelektrizirana rasprava zaključena je Abramyanovim naglim odlaskom iz dvorane u kojoj, zaključio je, više nije imao razloga dalje sjediti.

KOMENTAR

Dijaloga oko zatvorene koncesije nema, a s druge strane investitor nije želio niti čuti o bilo kakvim drugim mogućnostima investicije, što cijelu priču vraća na početak, a to je da ovaj nekadašnji turistički biser i dalje nakon 18 godina stoji u ruševinama.

Svakako treba pohvaliti angažman lokalnog stanovništva kao i otvoren dijalog i raspravu, bez obzira na ishod iste. Upravo je to pravi smjer, jer lokalno stanovništvo mora biti uključeno u sve procese razvoja turističke destinacije što je rijetkost. Turizam su ljudi, a turističku destinaciju ne čini hotel, nego cijela turistička destinacija. Bez sinergije cijele turističke destinacije nema dugoročnog, održivog i kvalitetnog uspjeha.

Osobno sam apsolutno protiv davanja zatvorenih koncesija i pretvaranja zatvorenih resorta na našoj obali. Takav koncept je naravno u poslovnom interesu svakog investitora i to je legitimno i shvatljivo, jer svaki investitor gleda kako što prije ostvariti povrat investicije i kako što bolje ostvariti profit. Svaki investitor bi htio imati zatvorenu koncesiju ili svoj “privatni” otok, nema bolje poslovne prilike, jer sva potrošnja ostaje unutar resorta, imaš maksimalnu kontrolu, a za uzvrat se plaća godišnja naknadu za koncesiju. No, iz pozicije destinacije i lokalne zajednice to je jako loš potez jer se gubi prirodni resurs i dio obale, dok turisti koji dođu u destinaciju ne izlaze iz zatvorenog kompleksa, a tamo ostaje i njihova potrošnja. Gdje je tu turizam, lokalna ekonomija, razvoj, lokalna kultura i način života…Također, takav koncept se pokazao kao negativan na primjerima u Turskoj, Grčkoj i Španjolskoj, kako kroz aspekt razvoja turističke destinacije tako i kroz ekonomski aspekt lokalne zajednice. Barem ako gledamo širu sliku, održivost i dugoročan efekt.

Koje je vaše mišljenje oko davanja zatvorenih koncesija investitorima? Uključite se u konstruktivnu raspravu OVDJE

Vijesti: