Martina Nimac Kalcina: Moramo brendirati obiteljski smještaj u Hrvatskoj. Uspješno poslovanje u današnje vrijeme se bazira na specijalizaciji

Koji su ključni problemi privatnog smještaja? Kako suzbiti crno tržište? Što je nekretninski business, a što je obiteljski smještaj? Pozitivan utjecaj obiteljskog smještaja na cirkularnu ekonomiju? Važnosti brendiranje obiteljskog...

Koji su ključni problemi privatnog smještaja? Kako suzbiti crno tržište? Što je nekretninski business, a što je obiteljski smještaj? Pozitivan utjecaj obiteljskog smještaja na cirkularnu ekonomiju? Važnosti brendiranje obiteljskog smještaja? Treba li nam krovni brend obiteljskog smještaja? – samo su jedne od tema novog turističkog glasnog razmišljanja.

Upravo obiteljski smještaj u Hrvatskoj je bila glavna tema podcasta Homo Turisticus, u kojem samo imao čast ugostiti prvu osobu obiteljskog smještaja u Hrvatskoj, Martinu Nimac Kalcina, predsjednicu Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Brendiranje obiteljskog smještaja je po meni neophodno. No to je proces koji mora pokrenuti regionalna samouprava ili jedinica lokalne samouprave, a ne sami privatni iznajmljivači. Meni je nevjerojatno da to taj proces stao, da se ne radi na tome već godina, po meni je to već odavno trebalo funkcionirati. Tko god je u nekom dijelu svijetu i kada mu kažem privatni smještaj u Hrvatska, da ima neku sliku i percepciju o našem privatnom smještaju. Da si može odmah zamisli neku mediteransku vilu, agroturizam, kamenu tradicijsku kuću…. Kada kažemo Toskana, nitko ne zamišlja luksuzne resorte i hotele, nego neki manji obiteljski hotel ili agroturizam s vinogradima. To ne znači da Toskana nema luksuznih hotela u ponudi, no percepcije brenda je jasna.

/ / / OTVORENE PRIJAVE ZA NAJBOLJE KUĆE ZA ODMOR U EUROPI. PRIJAVITE SE

Kuće za odmor imaju priliku pokazati svoju izvrsnost u Europi prijavom na natječaj za najbolji smještaj obiteljskog turizma Best European Holiday Home (BEHH) u organizaciji European Holiday Home Association (EHHA). 

Hrvatska iz godine u godinu sve više ima svoje predstavnike na BEHH, dapače, čak je 2017. godine Hrvatska postala apsolutni pobjednik osvojivši nagrade u čak četiri od osam kategorija, dok je 2019. godine od ukupno 64 finalista iz 17 zemlje bilo čak 11 hrvatskih kuća, a dvije kuće za odmor iz Hrvatske proglašene su kao najbolje u Europi. Prijavite se OVDJE

Što se tiče aktualnog stanja u privatnom smještaju, Nimac Kalcina ističe kako je situacija u privatnom smještaju slična je onoj u hotelima – počele su pristizati rezervacije i bookinzi. “Može ih se svrstati pod last minute bookinge, i gotovo je sigurno da će takvih rezervacija biti sve više. Predvidljivo je da će dobar dio privatnih iznajmljivača popuniti svoje kapacitete, jer će dobiti više last minute rezervacija nego što ih je bilo prošlih godina”, navodi Nimac Kalcina. Više saznajte u dolje u prilogu.

/ / / MARTINA NIMAC KALCINA: NAJVIŠE DOMINIRA LAST MINUTE BOOKING, GOTOVO JE SIGURNO DA ĆE TAKVIH REZERVACIJA BITI SVE VIŠE

VOX Electronics je prepoznatljiv brand za potrošačku elektroniku i male kućanske aparate s misijom da „best value for money“ odnosom kvalitete i cijene odgovaraju potrebama velikog broja korisnika.

Ljudi su sami shvatili da se moraju specijalizirati, jer jednostavno uspješno poslovanje u današnje vrijeme se bazira na specijalizaciji. I same agencije su se specijalizirale, od kongresnog turizma do pustolovnog turizma. To automatski znači da se vi svoju uslugu morate specijalizirati da Vas te agencije marketinški promovira i puni.” dodaje Martina Nimac Kalcina te dodaje kako privatni iznajmljivači moraju razvijati svoju uslugu i smještaj u skladu specijalizacije.

Cijeli razgovor poslušajte u podcast formatu. Kako slušati podcast? Kada šećete i trčite, kada se vozite u automobilu, ujutro kada se pripremate za posao, kada radite neke poslove oko kuće ili jednostavno legnite ili sjednite i opustite se. Svako ima svoje navike i načine, ja osobno slušam podcast i kada kosim travu i uređujem dvorište.

Uživajte i ako se bavite obiteljskim smještajem, svakako više pratite Martinu Nimac Kalcinu koja je alfa i omega našeg obiteljskog smještaja i prava enciklopedija našeg turizma. Uostalom boi se vaša prava i razvoj obiteljskog smještaja na razini cijele Hrvatske.

Podcast možete slušati OVDJE, kao i na Amazon MusicGoogle PodcastSpotify ili preko Apple Podcasts

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN