Martina Nimac Kalcina: Uvođenje ograničenja iznajmljivanja dovelo bi do cijelog niza posljedica

Jučer je izjava ministra turizma kako se razmišlja o privremenoj zabrani ili ograničenju otvaranja novih apartmana na način koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana, podigla...

Jučer je izjava ministra turizma kako se razmišlja o privremenoj zabrani ili ograničenju otvaranja novih apartmana na način koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana, podigla mnogo medijske prašine.

Među prvim reakcijama za mišljenje na temu ograničavanja otvaranja novih apartmana za mišljenje pitao sam Martinu Nimac Kalcina, predsjednicu Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, praktički jedinu instituciju koja predstavlja iznajmljivače te neslužbenog glasnogovornika obiteljskog sektora.

Odmah u prvoj rečenici Nimac Kalcina naglašava kako se radi samo o „mogućem prijedlogu u nekom budućem zakonu“, a kada bi se jednom u budućnosti zaista prepustilo odlučivanje o broju kategoriziranih objekata lokalnim vlastima, prijedloge za takvo ograničavanje trebaju onda izglasati i potvrditi gradska vijeća. “Međutim, prije uopće takvog i sličnog predlaganja „u nekom tkz. budućem zakonu“, vjerujem da će se detaljno sagledati cjelokupna situacija i moguće posljedice za sve, jer nije dovoljno samo prepustiti takvu ovlast na lokalne vlasti i očekivati da će sve postupati s jednakim pažnjama dobrih gospodarstvenika, domaćina i stručnjaka” upozorava Nimac Kalcina.

Foto: Pixabay.com / ilustracija: HrTurizam.hr

Kada bi zaista došlo do toga, postavlja se pitanje koja je stvarna namjera i krajnji cilj koji se takvim ograničenjima želi postići?

Ako je zaista razlog preopterećenje infrastrukture, onda se to ne može riješiti zabranama, nego raznim projektima koji bi poboljšali infrastrukturu u gradovima govori Nimac Kalcina te dodaje ako je zaista pitanje infrastrukture, onda se ti objekti koji se danas koriste za smještaj turista, ne mogu koristiti ni u druge svrhe poput iznajmljivanja podstanarima ili za ugostiteljstvo, jer se i u tim slučajevima opterećuje infrastruktura. “Na primjer, većina privatnog smještaja iznajmljuje se samo tijekom sezone, dok podstanari unajmljuju tijekom cijele godine, a oni kao i svi drugi još više trebaju infrastrukturu. Osim toga, davanja iznajmljivača se konstantno povećavaju upravo da bi se riješili ti problemi, a sada ih se želi ograničiti zabranama. Eventualno bi se moglo razmišljati o ograničavanju otvaranja privatnog smještaja kod gradnje novih objekata, a nipošto kod već postojećih nekretnina”

Razmišljanje o zabranama u današnje vrijeme povlači za sobom brojna pitanja. Nimac Kalcina navodi samo neka od pitanja koja se odmah postavljaju bez dubljih razmišljanja i analiza:

Ako se privatni smještaj zabrani kod postojećih nekretnina, trebalo bi ljudima reći što da onda rade s njima ili će se jednostavno zabraniti pa što bude? Što ako ste, na primjer, naslijedili nekretninu koju bi željeli iznajmljivati turistima, a ne možete? Radi loše infrastrukture ne možete je onda ni iznajmiti podstanarima niti otvoriti ugostiteljski objekt u istoj Što s takvom nekretninom? Hoće li takvu zabranu „korištenja“ određenih nekretnina biti moguće donijeti samo na određeni period ili stalno?

Koji je to period, možda zima, kada ionako nema gostiju ili sezona kada se jedino može nešto iznajmiti i zaraditi? Ako je zabrana ograničena određenim vremenskim periodom, je li nužno da isti bude opravdan
rokovima izgradnje odgovarajuće infrastrukture za to zabranjeno područje, uz moguće penale od strane lokalnih vlasti u slučaju nepridržavanja svojih obveza nadogradnje infrastrukture???

“Vjerujem da bi uvođenje ograničenja iznajmljivanja dovelo do cijelog niza posljedica među kojima je i znatan pad vrijednosti nekretnina, koje opet otvara vrata brojnim mogućim sivom zonama malverzacijama” istaknula je Nimac Kalcina i zaključila kako vjeruje da se zaista radi samo o mogućem prijedlogu.

Naslovna fotografija: Pixabay.com

POVEZANA VIJEST: MINISTARSTVO TURIZMA RAZMIŠLJA O OGRANIČAVANJU OTVARANJA NOVIH APARTMANA?

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN