Međimurska popevka ulazi na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a?

Foto: TZ Nedelišće / Buki

Međimurska popevka kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske mogla bi se krajem studenog naći na UNESCO-ovoj listi.

Naime, krajem studenog će Odbor za očuvanje nematerijalne baštine UNESCO-a raspravljati o uvrštenju međimurskih tradicijskih pjesama na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

U Čakovcu je, 01. veljače 2017.godine,  održan sastanak na kojem je pokrenut postupka za upis međimurske popevke na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine. Inače, Međimurska popevka postala nematerijalno kulturno dobro je još 2013. godine dobila status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobara Hrvatske, a što je otvorilo put ka kandidiranju na prestižnu UNESCO listu.

Međimurska popevka je neizostavan dio kulture Međimurja, ali i jedan prepoznatljiv identitet Međimurja i hrvatske kulturne prepoznatljivosti. Datira još iz 16. stoljeća, pa samim time, dobiti priliku kandidirati ovakav projekt na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine znači da Međimurje i nešto iz Međimurja dolazi na kartu svijeta“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom pokretanja postupak upisa Međimurske popevke na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Popevka je još 2013.godine proglašena hrvatskim kulturnim dobrom, što je otvorilo put ka UNESCO-u. Međimurska popevka datira iz 16. stoljeća i neizostavni je dio kulture i identiteta Međimurja, ali i hrvatske kulturne prepoznatljivosti. Međimurska popevka je omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta, koja pozornost privlači i izvan državnih granica. Međimurska popevka sastoji se od stihova koji se pjevaju na melodiju (vižu), oblikujući pjesmu (pesem).

Ukoliko sve prođe prema planu, međiurske popevka će biti 14. ponos i dika na listi nematerijalne baštine iz Hrvatske.

Video kandidature međimurskih popevki na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta pogledajte u prilogu.

 

 

Vijesti: