Međunarodna treking utrka „Dvigrad trek“ po prvi put će se održati u Kanfanaru

Dvigrad trek, Kanfanar

Međunarodna treking utrka „Dvigrad trek“ po prvi će se put održati u Kanfanaru, 28. svibnja ove godine, a organizira ju Sportsko rekreativni klub Alba u suradnji s Općinom Kanfanar i Turističkom zajednicom Kanfanar.

Nizu uspješnih utrka koje organizira ovaj klub, među kojima je i najveća Hrvatska trail utrka „100 milja Istre“, od ove se godine pridružuje i utrka „Dvigrad trek“ koja u svom nazivu ponosno ističe ime napuštenog srednjovjekovnog grada u Kanfanaru, kulturno-povijesnog spomenika od iznimne vrijednosti za cijelu Istru i šire. Utrka će stoga na zanimljiv način spojiti sport, kulturu i turizam te na nesvakidašnji način provesti svoje sudionike kroz brojne atraktivne i poznate (ali i one manje poznate) lokacije u ovoj općini.

Utrkom Dvigrad trek želimo doprinijeti afirmaciji Kanfanara kao destinaciji zanimljivoj i za aktivni turizam te mjestu u kojemu će svatko pronaći nešto za sebe 365 dana u godini ističe Ivana Maružin iz Turističke zajednice Kanfanara te dodaje: „ Želimo obogatiti ponudu u predsezoni, a upravo ćemo utrkom „Dvigrad trek“ predstaviti bogatstvo kanfanarske prirodne, ali i kulturno-povijesne baštine. Naravno, sve je inspirirano Dvigradom, krunom među naših 14 zaštićenih kulturnih dobara, ali sigurni smo kako će se sudionici utrke kroz sve tri njezine kategorije iznenaditi i ljepotom drugih, manje poznatih lokacija u Kanfanaru na koje će nailaziti. „

kanfanar

Dvigrad trek na idealan način spaja sport i kulturu i daje svoj doprinos razvoju avanturističkog turizma u Kanfanaru, koji je od strane Svjetske turističke organizacije prepoznat kao selektivni oblik turizma s jednom od najizraženijih stopa rasta. Treking utrke sve su popularnije među ljudima koji se žele rekreirati u prirodi, biti na svježem zraku i upoznavati nova mjesta, a Kanfanar sa svim svojim prirodnim i kulturno-povijesnim atrakcijama, među kojima je najznačajniji Dvigrad, nude idealan teren za odvijanje utrka treking tipa.

Posebna pozornost posvetit će se promociji autohtonih proizvoda Općine Kanfanar i okolice, što nam je iznimno drago i što bi trebao biti imperativ svih manifestacija – to je smisao turizma.„Utrka počinje i završava u samom središtu Kanfanara gdje se sprema i niz popratnih sadržaja te hrana za sudionike. Sudionike će tu dočekati i autohtoni proizvodi Kanfanara koji će biti i dio nagrada najboljima u svim kategorijama utrke. Na taj način prezentiramo i kulturu, odnosno posebitosti našega mjesta, a cilj je da utrka pruži čim cjelovitiji doživljaj destinacije – doživljaj koji će potaknuti stvaranje uspomena koje će biti motiv i budućih dolazaka u Kanfanar.“ ističu iz TZ Kanfanara

Online prijave traju do 19. svibnja, a prijaviti se može na www.stotinka.hr. Više informacija o samoj utrci može se pronaći na web stranici ili na Facebook stranici Dvigrad treka.

Više informacija o treking utrci „Dvigrad trek“
Sama je utrka podijeljena u tri različite kategorije prilagođene tipovima trkača ili šetača. Najkraća LIGHT kategorija ima oko 10 km i koncipirana je kao trail, odnosno ne zahtijeva orijentaciju, već je cijela staza označena. LIGHT kategorija je pogodna za rekreativce, šetače i trkače na dužinama do 10 km. Ova je kategorija pogodna i za šetnju u prirodi i za dobar trkački trening. Srednja kategorija pod nazivom CHALLENGER ima dužinu od oko 25 km i koncipirana je kao treking utrka, kao i najduža ULTRA kategorija koja ima oko 45 km. Natjecatelji u ove dvije kategorije će dobiti kartu utrke s označenim kontrolnim točkama koje će onda morati sami nalaziti zadanim redoslijedom, bez definiranog smjera staze.

Organizatori su pripremili nagrade za sve natjecatelje, a posebno za najbolje u svim kategorijama. Svaki natjecatelj će dobiti majicu utrke, topli obrok , piće i okrijepu na stazi, dok će najbolji biti nagrađeni od strane sponzora utrke prigodnim nagradama.

Povezane vijesti: