n i c e

N.I.C.E. – turistički proizvod nastao sinergijom poduzetnika

Sedam Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poduzetnika u sjevernoj Istri, točnije u Vrhuvštini, osmislilo je novi turistički proizvod pod nazivom N.I.C.E. – North Istria Countryside Experience. Mikrolokacija oko mjesta Vrh...

Sedam Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poduzetnika u sjevernoj Istri, točnije u Vrhuvštini, osmislilo je novi turistički proizvod pod nazivom N.I.C.E. – North Istria Countryside Experience. Mikrolokacija oko mjesta Vrh kod Buzeta pokazala se kao idealno mjesto koje nudi zanimljive sadržaje za domaće i strane turiste.

Radi se o cjelodnevnoj, vrlo personaliziranoj eno i gastro avanturi za sve koji traže nešto više od Istre, autentičnije i novo. Domaćini goste uvode u svoju priču kroz šest točaka obilaska, u pratnji osobnog turističkog vodiča. Posjetitelji će čuti zanimljive priče, upoznati lokalne ljude, kušati pjenušac, vino, tartufe, pršut, domaću tjesteninu, organski uzgojeno povrće te rješavati jednostavne zabavne zadatke, kako bi mogli napuniti svoju N.I.C.E. torbu autohtonim sjevernoistarskim proizvodima.

No krenimo otpočetka. Vrh je malo mjesto u samom srcu sjeverne Istre, na 400 metara nadmorske visine s čijeg se zvonika vidi 100 sela i zaseoka u Istri. Pravi mali vidikovac otkriva prekrasne zelene brežuljke Ćićarije, jezero Butonigu, Motovunsku šumu i Učku, najvišu istarsku planinu. Vrh i Vrhuvština poznati su po trima dragocjenostima: kvalitetno vino i pjenušac, ekstrakvalitetno maslinovo ulje i najskuplja podzemna gljivu na svijetu – istarski bijeli tartuf.

Tako počinje priča N.I.C.E. ekipe u kojoj se nalaze Butoniga Nature, uzgajivači organskog netretiranog povrća i prerađevina, zatim tartufarska obiteljska tvrtka Karlić tartufi, a tu je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jermaniš, koje proizvodi rakije i likere. Priča ne bi bila zaokružena bez Konobe Vrh, Pjenušca Grbac proizvođača vrhunskog pjenušca i Vina Sirotić. Naravno tu je i Zdenka Majcan iz turističke agencije Istriana travel. Lokalna turistička vodičica i interpretatorica baštine živi u Vrhu i domaćica je tijekom ove ture. Gostima priča zanimljive priče o lokalitetima na engleskom, francuskom, talijanskom ili hrvatskom jeziku.

“Ideja za ovaj projekt nastala je sa željom da se udruže turistički dionici jedne mikrolokacije u sjevernoj Istri, koji i inače međusobno surađuju, kako bi se lakše i jednostavnije prezentirali na turističkom tržištu. Nas sedam sudionika na Vrhuvštini, odlučilo je sjesti za stol te posložiti jedan program koji će biti privlačan, zanimljiv, dinamičan, pun okusa i pravi mali event za naše goste. Željeli smo da to postane prava avantura za individualne goste i manje skupine turista gdje će oni uz zanimljive zadatke i degustacije napuniti svoju NICE torbu sa proizvodima koje proizvodimo upravo na Vrhuvštini. Uz to, upoznat će lokalne ljude, njihov način života te iskusiti zapravo kako se i od čega živi na Vrhuvštini. Kada smo složili priču, dizajnirali smo i svoj logo koji prati istu, te svaki dionik na turi prepoznaje se po majici NICE koju nosi, dok gosti na početku ture dobivaju svoju NICE ekološku torbu, u koju će skupljati svoje slasne suvenire” – objašnjava Zdenka Majcan.

U sklopu N.I.C.E. ture Adriano će tako naučiti goste kako napraviti svoj prvi pjenušac, a Ivana i Ivan pokazat će gdje i kako pronaći tartufe. Kod Kristijana i njegova oca Ivana upoznaje se njihova “domaća ljekarna”, kušaju najukusnije domaće rakije koje su ujedno i lijekovi za razna stanja organizma, a pomno su spravljene od biranih autohtonih biljaka i voća. Dražen i Emina mladi su entuzijasti i proizvođači organskog voća i povrća. Oni će zaintrigirati posjetitelje radovima u svom polju i pripremom zimnice, dok će se kod Darija kušati najbolji teran, malvazija i muškat u sjevernoj Istri. Na samom kraju, goste će dočekati Melita i Dejan u svojoj konobi u Vrhu s posljednjim zadatkom prije samog ručka, koji će oni osobno pripremiti. Tijekom ručka, domaćini garantiraju pravu rapsodiju okusa za nepca i sva osjetila.

“Tura traje oko sedam sati, dakle cjelodnevna je i vrlo personalizirana. Ona može biti realizirana i kao dvodnevna ili višednevna pješačka tura, jednodnevna tura na bazi vlastitog prijevoza ili našeg transfera, kao e-bike tura i slično. S obzirom da smo tek nedavno imali promociju ove ture, feedback je više nego pozitivan, ljudi su oduševljeni da postoji jedna nova turistička atrakcija koja u ovo COVID vrijeme stiže kao naručena jer se većinu vremena provodi vani na otvorenom. Iako nam je fokus za ovu turu pretežno na goste s engleskog govornog područja, uskoro će svjetlo dana ugledati i verzija NICE ture za domaće goste. Za sada bilježimo interes domaćih i stranih turističkih agencija koje bi željele ovaj program uklopiti u svoje aranžmane te primamo upite iz zemalja regije” – rekla je Majcan.

Kao uspomena na boravak u Vrhovštini i druženje s N.I.C.E. ekipom, posjetiteljima će ostati N.I.C.E. torba puna okusa Istre. U njoj će se naći biološki uzgojene namirnice, kvalitetna vina, svježi tartufi, ručno rađeni pjenušac, domaće rakije kao lijekovi, domaća tjestenina i još puno toga. Na kraju recimo kako se N.I.C.E. tura održava od ožujka do siječnja. Točka susreta je crkveni zvonik u Vrhu, a tura otprilike traje oko sedam i pol sati.

Činjenica je da Vrh i Vrhuvština nisu na moru, iako se ponekad nakon kiše ono vidi. No ovaj dio Istre ima puno toga zanimljivog za ponuditi gostima. Mnogo je tu zanimljivih ljudi za upoznati, jela i pića za degustirati, aktivnosti za isprobati, priča za ispričati, za koje vjerujemo kako će ostati dugo u sjećanju svih posjetitelja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN