Nacionalna udruga ugostitelja: Ne potičemo kršenje zakona, ali ne odustajemo od naših zahtjeva

Nacionalna udruga ugostitelja jučer se svojim priopćenjem osvrnula na temu otvaranja kafića, koji je u znak prosvjeda, u medijima i na društvenim mrežama, najavljen za ponedjeljak 1. veljače 2021....

Nacionalna udruga ugostitelja jučer se svojim priopćenjem osvrnula na temu otvaranja kafića, koji je u znak prosvjeda, u medijima i na društvenim mrežama, najavljen za ponedjeljak 1. veljače 2021.

Tragom inicijative dijela ugostitelja nastalom kao reakcija na nejasno donošenje kriterija kojima se definiraju uvjeti rada ugostiteljskih objekata, nejednakom tretmanu ugostiteljskih objekata različitog tipa, kašnjenje potpora za očuvanje radnih mjesta i nepostojećim ili nedovoljnim mjerama za potporu poduzetnicima, uslijed čega je velika većina dovedena na krajnji rub egzistencije, a nastavno na opetovane molbe i zahtjeve da Nacionalna udruga ugostitelja pozove na nepoštivanje mjera donesenih od Stožera civilne zaštite, iz Nacionalna udruge ugostitelja naglašavaju kako Udruga ne može svjesno poticati ugostitelje na kršenje Zakona o civilnoj zaštiti i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Kaznenog zakona čije kršenje za sobom povlači drakonske kazne – kako financijske, tako i zatvorske, ne samo za one koji postupe, već i za one koji potiču, svjesni ili nesvjesni zakona – od 20 do 70 tisuća kuna i do 3 godine zatvora.

“To ne znači kako ne razumijemo stanje kolega koji o tome razmišljaju, obzirom da je manevarskog prostora sve manje, a nagomilanih obveza sve više. To ne znači da i sami o tome često ne razmišljamo. Unatoč vijestima o otvorenim ugostiteljskim objektima u Italiji, Poljskoj i Češkoj, činjenica je da je u čitavoj Europskoj uniji ugostiteljstvo u lockdownu, izuzev radnim vremenom ograničenog ugostiteljstva u Španjolskoj. Nacionalna udruga ugostitelja nije tijelo čiji članovi žive na proračunskom novcu. Ona je zajednica nezavisnih ugostiteljskih udruga iz čitave Hrvatske, kojima se pristupa dobrovoljno, a čine ju ugostitelji koji svakodnevno, pored svih svojih obaveza, pronalaze vrijeme da analiziraju situaciju u kojoj se nalaze i traže rješenja na pitanja kojih je sve više, a odgovora sve manje” – dodaju iz Nacionalne udruga ugostitelja, te ističu kako je kršenje zakona Republike Hrvatske nešto što ne žele poticati, posebice ukoliko time ugrožavaju živote i zdravlje kolega, a pritom ne misle na covid.

No, isto tako iz Nacionalne udruge ugostitelja naglašavaju kako to ne znači da odustaju. “U suradnji s Udrugom Glas poduzetnika pripremamo niz daljnjih aktivnosti kojima ćemo uporno ustrajati na kvalitetnijim mjerama potpora poduzetnicima i njihovim djelatnicima, financiranju nastalih troškova, smanjenju PDV-a i čitavom nizu mjera koje bi spasile ugostiteljstvo, koje tek otvaranjem očekuju pravi problemi.” – zaključuju iz NUU-a.

Upravo iz Udruge Glas poduzetnika sinoć su pozvali sve poduzetnike i građane na “UGP URLIK”, a koji će se održati u srijedu 03. veljače 2021. u centru Zagreba.

“Sve vas pozivam da dođete u SRIJEDU, 03. 02. 2021. u Zagreb, u centar, i budete dio najvećeg URLIKA UGP-a do sada, jer ovo je izgleda jedini način da nas čuju, da nas vide! Sve drugo smo pokušali! Pozivam sve članove UGP-a njih preko 15 500 da dođu, ali ne samo njih, već sve vas u ovoj Grupi, sve poduzetnike i obrtnike, sve zaposlenike u privatnom sektoru i sve građane RH. Neka se vaš Glas čuje, neka se čuje Glas razuma, Glas naroda! U SRIJEDU će UGP imati najveći ‘meeting” do sada, jer vrijeme je za akciju” -ističe Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN