Napokon sinergija! Pet slavonskih županija potpisalo Sporazumom o zajedničkoj suradnji

Sporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske potpisan je jučer u Osječko-baranjskoj županiji. Trebalo je više...

Sporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske potpisan je jučer u Osječko-baranjskoj županiji.

Trebalo je više od 20 godina da se napokon shvati kako jedino sinergijom Slavonija može rasti i razvijati se. Bolje ikada nego ikada, te nikada nije kasno. Jer razvijaju se oni koji su proaktivni, kreativni, inovativni i oni koji žele i bave se tržišnim razvojem.

Osječko-baranjska županija kao sjedište znanstvenih, gospodarskih, kulturnih i brojnih drugih institucija na istoku Hrvatske predvodnica je razvoja istočne Hrvatske te su inicijativu o zajedničkom nastupu prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja koju je pokrenuo župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić prihvatili i župani Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

Želimo djelovati i raditi sinergijski kao regija i tako nastupati kako prema Vladi RH tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Time ćemo ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj pri Europskoj komisiji kao regija, ali i pred Vladom RH” kazao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Foto: Osječko-baranjska županija

Naglasio je pri tome kako je pet slavonskih županija još uvijek zajedno u statističkoj regiji, NUTS II s gradom Zagrebom. “Podsjetit ću vas da je Grad Zagreb na 125% prosjeka razvijenosti EU, dakle razvijeniji je od prosjeka EU. Mi smo s našim županijama i fiskalnim potencijalom definitivno ispod razine EU i naravno na taj način smo umjetno, na papiru jednako razvijeni kao Zagreb čime nam se onemogućava kvalitetan razvoj projekata EU, jer imamo jako visok postotak sufinanciranja projekata. U budućnosti će novu statističku regiju činiti upravo naše županije bez Grada Zagreba, kao što je to praksa svuda u Europi gdje su glavni, veliki gradovi zasebna regija, ne uključujući ruralne dijelove. Ovo je prvi korak u tom smjeru i siguran sam da ćemo napraviti odličan posao kako za svih naših pet županija, tako i za Hrvatsku u cijelosti ” istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma župan Anušić.

Ovim su Sporazumom stvoreni preduvjeti i za zajednički nastup pet slavonskih županija u Bruxellesu putem ureda Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu, čija se realizacija očekuje tijekom iduće godine.

Dani turizma druge godine u Slavoniji 

Kao jedan od prvih zajedničkih projekata navedeni su Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.

Upravo je sinergija bila jedan od glavnih ciljeva inicijative da se Dani hrvatskog turizma održe u Slavoniji. Prije svega potrebno je bilo da se cijela Slavonija počne brendirati kao jedan turistički brend – Slavonija, na čemu se trenutno radi. Da bi se to postiglo potrebna je sinergija svih turističkih zajednica i sudionika, te zajednički plan razvoja i promocije. Drugo je da se definirana zajednička turistička ponuda i atrakcije, kao i da budu dostpune kroz jednu platformu. Tada dolaze putničke agencije na red koje do sada nisu bile i upoznale destinaciju, a upravo one prodaju turističke pakete te dovode turiste. Zato je u sklopu inicijative #DHTSlavonija, pokrenuta i komunikacija s UHPA-om da se Dani UHPA-e održe u Slavoniji, što je i potvrđeno.

Tako će cijela Slavonija imati priliku prezentirati svoju turističku ponudu putničkim agencijama i na licu mjesta direktno upozna agente i predstavnike putničkih agencija. Kada se sve posloži i definira, tada sama svečanost Dana hrvatskog turizma dolazi kao šlag na torti i kao odlična besplatna marketing kampanja.

DHT u Slavoniji će biti najbolja marketing kampanja u povijesti 

DHT u Slavoniji će generirati na tisuće novinarskih priloga ( milijunske medijske vrijednsoti )  kako prije, tako i tijekom i nakon održavanja manifestacije. To je prilika da se ispriča i prezentira pozitivna priča iz Slavonije, prilika da se predstavi cijela destinacija, prilika da se oduševi sudinike DHT-a, prilika da upravo oni postanu ambasadori destinacije.

Tako će 2019. godina za Slavoniju svakako biti velika pozitivna prekretnica pošto će se Dani UHPA-e i Dani hrvatskog turizma ( Vinkovci, Osijek ) održati upravo u Slavoniji. Iskreno se nadam kako će to biti jedan pozitivan momenat koji će probuditi i trgnuti sve turističke djelatnike, te kako će destinacija to znati dugoročno iskoristit, a ne samo jednokratno.

Sinergija je ključna, kao i da sve ne ostane samo na papiru. Slavonija nema vremena čekati narednih deset godina da se neke stvari pomaknu na bolje. Slavoniji ne treba pomoć, nego tržišni i strateški razvoj. A turizam je upravo prilika koju Slavonija mora iskoristiti zbog svojih nevjerojatnih potencijala.

POVEZANE VIJESTI:

SLUŽBENO JE! DANI UHPA-E 2019. ODRŽAT ĆE SE U VINKOVCIMA

SLUŽBENO JE! DANI HRVATSKOG TURIZMA SLJEDEĆE GODINE ODRŽATI ĆE SE U SLAVONIJI!

 

Vijesti: