Nova ECDC karta – Hrvatska obala i dalje u narančastom!

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu na kojoj se vidi dosta promjena, no hrvatska obala je nažalost i dalje u narančastom kao i...

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu na kojoj se vidi dosta promjena, no hrvatska obala je nažalost i dalje u narančastom kao i prošli tjedan, a kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenom. Francuska je ovaj tjedan gotovo cijela u narančastom izuzev dvije regije u središnjem djelu zemlje.

U narančastom je i većina Grčke i Danske te dijelovi Finske i Švedske. Crven je Portugal, više od polovine Španjolske, Irska, Luksemburg, gotovo trećina Nizozemske, ali i ostatak Grčke te manji dijelovi Danske.  Tamo crvenom bojom i dalje je ostatak Španjolske gdje je situacija kritična, ali i dio Nizozemske i Cipar. Ove zemlje imaju najgoru epidemiološku situaciju. Veći dio Italije i ostatak Europe i dalje je zelen i ima povoljnu epidemiološku situaciju.

Karta po bojama prikazuje 14-dnevnu incidenciju (stopu zaraženih) koronavirusa u pojedinoj europskoj zemlji na 100.000 stanovnika. Inače i dalje čekamo da se na jedinoj relevantnoj stranici – re-open.eu, Hrvatska podijeli po županijama, a ne u dvije regije kao što je to trenutno.

Ministar Davor Božinović na sjednici Vlade Republike Hrvatske najavio je kako će se dodatne epidemiološke mjere primjenjivati od ponedjeljka, 26. srpnja.

“Nova odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera. S obzirom na intenzitet i veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju, njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija koji imaju ovlasti za sva okupljanja i događanja za koja procjene da su epidemiološki teško kontrolabilna, ne izdati suglasnost za njihovo održavanje”, najavio je Božinović

/// OD PONEDJELJKA DODATNE EPIDEMIOLOŠKE MJERE U ČETIRI DALMATINSKE ŽUPANIJ

Imamo 179 novih slučajeva, cijepljeno je 39.5 % ukupnog stanovništva

U protekla 24 sata prema podacima stranice koronavirus.hr zabilježeno je 179 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 918. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata. U protekla 24 sata oporavila se 98 osoba, a testirano je njih 3.929.

U protekla 24 sata preminula je 1 osoba, ukupno do sada 8.245 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.231.458 osoba, od toga 3.929 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 3.186 osoba.

Zaključno s 21. srpnja utrošeno je 2.965.335 doza cjepiva, a cijepljeno je je 39,5% ukupnog stanovništva, odnosno 47,6% odraslog stanovništva. Na dan 21. srpnja utrošeno je 17.586 doza cjepiva. Zaključno s 21. srpnja 1.604.513 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.401.029 osoba (1.360.822 osobe cijepljene s dvije doze te 40.207 osoba cijepljenih cjepivom Jannsen), što čini 41,61 % odraslog stanovništva.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN