Novi Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata

Na temelju odredbi članka 31. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 85/2015) dana 28.01.2016. u Narodnim novinama, broj 9/2016 izašao je novi Pravilnik o razvrstavanju i...

Na temelju odredbi članka 31. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 85/2015) dana 28.01.2016. u Narodnim novinama, broj 9/2016 izašao je novi Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (http://narodne-novine.nn.hr/ ).

Osnovne novine u Pravilniku, kako je istaknuto na regionalnom Forumu obiteljskog smještaja u Zagrebu 28.01.2016. od strane Ministarstva turizma RH, su:
– dodana kategorija 2* za nove objekte
– uvedena vrsta objekta kamp odmorište u domaćinstvu
– usluge prihvata gosta – brisana obveza prihvata od 12, 16 ili 24 sati,
– povećanje broja programa za TV na hrvatskom i stranim  jezicima (4, 4)
– moduli površina – razrađeni po kvadraturi (fleksibilnije „od-do”)
– zidovi oko sanitarne opreme prekriveni vodootpornim materijalom (ne više   zidovi u cijelosti)
– smanjene dimenzije madraca na krevetu za jednokrevetnu sobu (sa 120 cm na 110 cm širine)
– više se ne propisuju unutarnje visine prostorija

Novosti su vezano i uz Knjigu gostiju, te iz Ministarstva turizma ističu kako je došlo do izmjene u načinu vođenja knjige gostiju u Pravilniku o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju (Narodne novine, broj 140/15 – stupio na snagu 7. siječnja 2016.) – Popis turista u sustavu e-Visitora zamjenjuje knjigu gostiju i popis gostiju. Više informacija na novoj INFO eVisitor internet stranici: www.evisitor.hr/info/

Također, na Forumu obiteljskog smještaja potvrđeno je kako naljepnice koje zabranjuju usluživanje alkoholnih pića maloljetnicima nisu potrebne onim iznajmljivačima koji nemaju uslugu posluživanja hrane i pića. Ovo je samo još jedan primjer administracije i propisa koji apsolutno nema veze s stvarnošću, no na sreću u ovom slučaju, spomenute naljepnice nisu obvezne za sve, nego samo za iznajmljivače koji poslužuju hranu i piće.

Izvor: Hgk.hr

Povezane vijesti: