Novi Pravilnik o eVisitor sustavu na javnoj raspravi

Ministarstvo turizma putem portala eSavjetovanje na javno savjetovanje je objavilo novi Pravilnik o sustavu eVisitor. Novosti su oko visine turističke pristojbe, načina plaćanja turističke pristojbe za objekte u domaćinstvu,...

Ministarstvo turizma putem portala eSavjetovanje na javno savjetovanje je objavilo novi Pravilnik o sustavu eVisitor.

Novosti su oko visine turističke pristojbe, načina plaćanja turističke pristojbe za objekte u domaćinstvu, turističke članarine, upisivanje pomoćnih kreveta te ostale administrativne promjene.

Sukladno novom Zakonu o turističkoj pristojbi od 1.1.2020. više ne postoje turistički razredi i zone već svaka Županija donosi odluku o visini iznosa turističke pristojbe (TP) za općine i gradove na svom području. U eVisitoru su napravljene potrebne izmjene kako bi se TP obračunavala sukladno donesenim odlukama.

Također, od 1.1.2020. za objekte u domaćinstvu više ne postoje uvjeti po kojima se može birati način plaćanja TP već će svi objekti biti zaduženi za paušalan iznos za cijelu godinu. U odnosu na 2019. godinu, u obračun iznosa godišnjeg paušalnog iznosa TP, osim glavnih kreveta, ulaze i pomoćni kreveti.

U eVisitor je dodan novi izbornik „FINA turistička članarine“ u području financija, a u tom izborniku se nalazi tablica s uplatama turističke članarina.

Upisivanje pomoćnih kreveta

Sukladno novom Zakonu o turističkoj pristojbi od 1.1.2020 obračun godišnjeg paušalnog iznosa TP za objekte u domaćinstvu vrši se temeljem zbroja glavnih i pomoćnih kreveta. Tako se pomoćni kreveti upisuju u eVisitor samo ako su navedeni u izreci rješenja.

Izvor: HTZ

Više saznajte u prilogu i argumentirano obrazložite svoje pozitivne ili negativne kritike. Javno savjetovanje je otvoreno do 29.02.2020.

eSavjetovanje: PRAVILNIK O SUSTAVU eVisitor

Povezane vijesti: