Objavljen javni poziv za korištenje Znaka Lika Quality

Kao što je i najavljeno, Klaster Lika Destination objavio je novi javni poziv u kojem poziva proizvođače prehrambenih namirnica i suvenira proizvedenih na području destinacije Like da se priključe...

Kao što je i najavljeno, Klaster Lika Destination objavio je novi javni poziv u kojem poziva proizvođače prehrambenih namirnica i suvenira proizvedenih na području destinacije Like da se priključe sustavu. Zbog brojnih upita o koracima prijave i dobivanja dozvole za korištenje Znaka „Lika Quality“, Klaster Lika Destination je, u suradnji s LAG-om Lika i LAG-om Frankopan, u ožujku održao predavanja u Rakovici, Udbini, Otočcu, Senju i Gospiću na kojima su prisutni pobliže upoznati sa sustavom „Lika Quality“.

Podsjetimo, „Lika Quality“ dio je petogodišnjeg projekta integralnog razvoja Like i podvelebitskog primorja pod nazivom „INTEGRA LIKA 2020“, kojeg provode LAG Lika i Klaster Lika Destination. Znak „Lika Quality“ registriran je u Državnom Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, nositelj je LAG Lika, a sustav provodi Klaster Lika Destination.

Pravo korištenja Znaka dodjeljuje se proizvodima koji posjeduju natprosječnu kvalitetu i koji su proizvedeni na području destinacije Lika u skladu sa svim zakonskim propisima. Sustav trenutno broji 98 proizvoda u 10 kategorija. Kao i prethodne godine, i ove će godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera biti uspostavljeno zajedničko prodajno mjesto proizvoda brenda „Lika Quality“, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop. Osim toga, proizvodi će biti zastupljeni i u ostalim nacionalnim parkovima u destinaciji. Također, nakon certifikacije proizvoda pristupit će se certifikaciji restorana koji će u svojoj ponudi imati Lika Quality proizvode.

Cilj je povezati lokalne proizvođače s područja destinacije Lika međusobno i s ugostiteljskim objektima i tako omogućiti im plasman proizvoda i povećati proizvodnju, odnosno lokalnim proizvođačima proširiti tržište, a turistima omogućiti da isprobaju lokalne tradicijske namirnice. 

Sustav „Lika Quality“ vođen je filozofijom održivog razvoja, potiče veći obujam lokalne proizvodnje i potrošnje te tako čuva radna mjesta domaćeg stanovništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sustav jamči kvalitetu i lokalnu proizvodnju s uporištem u tradiciji, a lokalni proizvođači uključeni su u turistički razvoj. Osim što će se lokalnim proizvođačima stvoriti tržište, destinacija Lika će zasluženo postati nezaobilazna gastro-destinacija.

Postupak prijave detaljno je opisan OVDJE.

Izvor / foto: Lika Destination

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN