Objavljeno izvješće oglašavanja na kineskim društvenim mrežama

Newrank, jedna od najvećih kompanija za analizu društvenih podataka u Kini, nedavno je objavila izvještaj o društvenim mrežama. Jedan od glavnih trendova koji se ukazuju u Newrankovom izvješću su...

Newrank, jedna od najvećih kompanija za analizu društvenih podataka u Kini, nedavno je objavila izvještaj o društvenim mrežama.

Jedan od glavnih trendova koji se ukazuju u Newrankovom izvješću su sve veće količine velikih WeChat KOL kampanja (key opinion leaders). Tako je između 2017. i 2018. iznos potrošen na WeChat KOL kampanje veće od 100.000 RMB skočio je s 40% na 58% ukupnog ulaganja u KOL.

Ovaj trend odražava činjenicu da veći influenceri imaju tendenciju za bolji povrat ulaganja brendovima. Vrhunski KOL-ovi najvjerojatnije su precijenjeni, ističe se u izvještaju, no barem brendovi sada imaju prosječni realni povrat ulaganja u influencere.

Kada su u pitanju kompanije koje najviše ulažu u influencere, vodeće su velike internetske tvrtke i FMCG brendovi (roba široke potrošnje). To je uglavnom zbog toga što ove skupine kompanija imaju velike budžete za promociju i ulažu u velike kampanje.

Zapravo, kozmetički proizvodi i odjeća su kategorije proizvoda koje se najbolje prodaju s preporukama KOL-a. Kozmetičke i modne tvrtke obično su manjeg opsega od FMCG tvrtki, ali imaju veći povrat od KOL kampanja.

Influencer kampanje mogu biti nevjerojatno učinkovite. Čak 48% kupaca nakon KOL kampanje kupuje proizvod direktno s poveznice koju je pružio influencer. Druga polovica odlučit će se za usporedbu cijena proizvoda na različitim web trgovinama prije kupnje.

To znači da je gotovo polovica potrošača spremna kupiti proizvod na temelju čitanja samo jednog članka, bez istraživanja ili uspoređivana cijena na drugim kanalima. Zato je KOL marketing najučinkovitiji način promocije novog brenda.

Kad je riječ o samoj promociji, videozapisi imaju dvostruko veću šansu za konverziju nego članci. S porastom prijenosa uživo i kratkih video platformi, robne marke imaju mogućnost diverzificirati format svog sadržaja.

Oglašavanje na internetu je posljednjih godina također osjetilo značajne promjene. Sada je puno vjerojatnije da će brendovi uložiti novac u oglašavanje na WeChat Momentu ili Douyinu nego na Baidu tražilici. Ovaj trend se odražava na povećanje prihoda od društvenih mreža.

Očekuje se kako će se oglašavanje putem tražilica smanjiti s 31% na 15% ukupnog oglašavanja na internetu između 2013. i 2020. godine.

Veća je vjerojatnost da će brendovi ulagati u online oglase jer ih kinesko stanovništvo uglavnom prihvaća. Čak 58,4% kineskih korisnika interneta ima pozitivan stav o online oglasima.

Jedna od glavnih spoznaja iz Newrankovog izvješća je ekstremna koncentracija pregleda na manji broj računa i članaka.

WeChat službeni računi su i dalje glavni kanali putem kojih korisnici žele čuti od brendova.

Glavni razlog zbog kojeg korisnici otpraćuju WeChat ima veze sa samim sadržajem. Ili se prečesto objavljuje ili nije dovoljno kvalitetan.

Posljednja kategorija sadržaja obuhvaćena Newrankovim izvješćem je prijenos uživo.

Općenito, veća je vjerojatnost da će korisnici iz manjih gradova pratiti prijenos uživo. Također, vjerojatnije je i da će oni obaviti kupovinu nakon prijenosa.

Najbolji način oglašavanja je usporedba karakteristika proizvoda. Korisnici stoga nisu vjerni jednom konkretnom prezentatoru. Više od 80% korisnika je izjavilo kako radije gleda više različitih prezentatora te da će prije pratiti platformu, a ne jednu osobu.

Newrankov izvještaj naglašava neke najznačajnije trendove. Influencer marketing postaje sve važniji s naglaskom na video-sadržaje i prijenose uživo.

Izvještaj također naglašava razlike između Kine i zapadnog svijeta, uz vidljiv pad zanimanja za oglašavanje na tražilicama.

PRILOG: Cijeli izvještaj China Social Media Content Report 2019

Izvor / foto: WalktheChat / Naslovna fotogrfija: www.scmp.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN