Od poljoprivrede do turizma: Agroturizam s pričom u Varaždinskoj županiji

Osim već dobro poznatog projekta Kuće za odmor s pričom, Turistička zajednica Varaždinske županije prošle je godine započela i s realizacijom komplementarnog projekta pod nazivom „Agroturizam s pričom“ koji...

Osim već dobro poznatog projekta Kuće za odmor s pričom, Turistička zajednica Varaždinske županije prošle je godine započela i s realizacijom komplementarnog projekta pod nazivom „Agroturizam s pričom“ koji se nametnuo kao logičan slijed aktivnosti kako bi se zaokružila čitava ponuda.

Naime, radi se o projektu koji će pod zajedničkim brendom okupiti najbolje objekte seoskog turizma i time pružiti gostima razlog više za duži i sadržajniji boravak u destinaciji. 

Ruralni prostor čini dvije trećine ukupnog prostora Varaždinske županije na kojem živi oko 50 % stanovništva. Iako registriranih OPG-ova u našoj Županiji ima preko 8.000, svega je nekoliko onih koji imaju registriranu dodatnu turističku djelatnost bilo kao izletište, kušaonica ili pak ruralna kuća za odmor (seljačko domaćinstvo).” navode iz TZ Varaždinske županije.

Nakon studijskog putovanja i upoznavanja s primjerima dobre prakse u Sloveniji, Turistička zajednica Varaždinske županije u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Sjeverozapad u utorak, organizirala i prvu edukaciju za postojeće i zainteresirane vlasnike agroturizama. Glavni je cilj ove besplatne radionice bio poticanje intenzivnijeg uključivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u turističku ponudu Županije.

/ / / Primjer kako se razvija turistički proizvod: Predstavnici Kuća za odmor i Agroturizma s pričom posjetili Savinjsku dolinu u Sloveniji

Voditeljica projekta „Agroturizam s pričom“, Branka Tropp, govorila je o potencijalima, mogućnostima i značaju razvoja agroturizma na području Županije, kao i načinima organizacije pojedinih oblika agroturizma, dok je mogućnosti financiranja turističkih projekata na ruralnom području predstavio mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer i tajnik LAG-a Sjeverozapad.

Budući da se otvaranje natječaja iz programa ruralnog razvoja očekuje u drugoj polovici 2022. godine, radionica je održana i s ciljem poticanja OPG-ova na pravovremenu pripremu za te natječaje. 

Važno je za naglasiti i kako je prvi korak povezivanja poljoprivrednih proizvođača varaždinskog kraja s Kućama za odmor realiziran je putem takozvane „Varaždinske kištrice“ koju svaka grupa gostiju dobiva kao poklon dobrodošlice, a cilj je prezentaciju autohtonih proizvoda Varaždinske županije.

Foto: TZ Varaždinske županije / Jurinec photography

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN