Od ponedjeljka dodatne epidemiološke mjere u četiri dalmatinske županije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje, 70. sjednice Vlade izvijestio je o epidemiološkoj situaciji o kojoj je rekao kako u posljednja tri tjedna, kada je bilo 500-600 novih...

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje, 70. sjednice Vlade izvijestio je o epidemiološkoj situaciji o kojoj je rekao kako u posljednja tri tjedna, kada je bilo 500-600 novih slučajeva tjedna, bilježimo stagnaciju.

Posebno je uočljivo, kazao je premijer, da su najveći brojevi u četiri dalmatinske županije i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze. Pritom je važno je kontrolirati događaje s većim brojem ljudi.

“U zadnjih sedam dana ima 871 novi slučaj u Hrvatskoj i brojevi su, što se tiče tjedne zaraze, troznamenkasti”, rekao je Plenković, naglasivši da moramo biti vrlo oprezni s obzirom na turističku sezonu.

Premijer je naglasio da Vlada vodi računa o zdravstvenom aspektu, ali i turističkom, ekonomskom, financijskom i društvenom. U tom smislu, rekao je, važna je odgovornost lokalnih i županijskih stožera. Predsjednik Vlade smatra da će odluka Stožera o dodatnim mjerama smanjiti marginu nesporazuma i nedorečenosti pri odobravanju pojedinih događanja kako bi se izbjegli kontradiktorni stavovi koji su postojali u određenim situacijama.

Podsjetio je na prošlotjednu odluku kojom je omogućeno svim hrvatskim državljanima koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali i svim drugim stranim državljanima da se cijepe u Hrvatskoj. Naveo je da se, primjerice, netko tko dođe iz Mostara na ljetovanje u Makarsku može tamo besplatno cijepiti.

Posebno je istaknuo podatak da od 100% hospitaliziranih, 94% nije bilo cijepljeno.

“Danas, svatko tko odabire da se ne cijepi doslovno stavlja sebe u rizik, a taj rizik na kraju može završiti fatalno. Razumijem da smo svi skupa malo umorni od virusa, pandemije, mjera i drukčijeg načina života, ali bitno je da sada jednom dozom samodiscipline, paženja i uvažavanja glavnog i osnovnog mjerila, a to je fizička distanca, prođemo kroz ljeto sa što većim dolaskom turista i sa što manjom zarazom”, poručio je Plenković.

Naglasio je da to očekuje cijeli turističko-ugostiteljski sektor kako ne bi došlo do skraćivanja sezone. Premijer je još jednom apelirao na građane da se cijepe i pomognu održavanju turističke sezone.

Ministar Davor Božinović na sjednici Vlade Republike Hrvatske najavio je kako će se dodatne epidemiološke mjere primjenjivati od ponedjeljka, 26. srpnja.

“Nova odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera. S obzirom na intenzitet i veliki broj ljetnih događanja i okupljanja u priobalju, njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija koji imaju ovlasti za sva okupljanja i događanja za koja procjene da su epidemiološki teško kontrolabilna, ne izdati suglasnost za njihovo održavanje”, najavio je Božinović

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN