Odgođeno ročište za prodaju rodne kuće Antuna Gustava Matoša

Na Općinskom sudu u Vukovaru u srijedu ( 16.siječnja ) je odgođeno ročište na kojemu je trebala biti održana javna dražba rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša.  Svakako odlična vijest koja je dala vremena i prostora da se rodnoj kući Antuna Gustava Matoša riječi status i nadamo se u bližoj budućnosti stavi u funkciju kulture koju i zaslužuje....

Na Općinskom sudu u Vukovaru u srijedu ( 16.siječnja ) je odgođeno ročište na kojemu je trebala biti održana javna dražba rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša. 

Svakako odlična vijest koja je dala vremena i prostora da se rodnoj kući Antuna Gustava Matoša riječi status i nadamo se u bližoj budućnosti stavi u funkciju kulture koju i zaslužuje.

Inače, cijela priča oko rodne kuće A.G.Matoša je predmet višegodišnjeg sudskog spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, vlasnika Matoševe kuće.

Izvor: Muze

Tako je u lipnju 2002. godine, ugovorom o zamjeni nekretnina između Družbe sestara Kraljice Svijeta i Ogranka Matice hrvatske Tovarnik, kuća prešla u vlasništvo Matice hrvatske, no kako Ogranak u Tovarniku nije imao inicijalnih sredstava, Središnjica se zadužila za nešto manje od 27 tisuća eura kod Zagrebačke banke te u ožujku iste godine sklopila ugovor s Ogrankom Tovarnik prema kojemu se Ogranak obvezao vraćati anuitete kredita. Kako preuzete obveze nisu izvršili, Matica hrvatska je 2004. godine podnijela tužbu protiv Ogranka zbog neplaćene prve četiri rate kredita. Ubrzo je zbog sukoba Ogranak ugašen, a njegov dotadašnji tajnik Željko Anić je sa suradnicima osnovao Društvo Antuna Gustava Matoša te je u srpnju 2005. godine, netom prije gašenja, Ogranak Matice iz Tovarnika darovao rodnu Matoševu kuću novoosnovanom Društvu A. G. Matoša. Društvo je nastavilo započeti projekt rekonstrukcije i izgradnje Spomen-kuće A. G. Matoša te je ukupno u njega do sada uloženo 11,5 milijuna kuna.

Morali ste o pravu prvokupa obavijestiti Općinu Tovarnik, Vukovarsko-srijemsku županiju i državu. To su rutinske stvari i začuđen sam što to niste učinili. Stoga ovaj postupak nije valjan i mora se provesti iz početka” rekao je Anić za Glas Slavonije te dodao kako je u projekt do sada uloženo oko 11,5 milijuna kuna.

Matica hrvatske: Nismo mi izazvali sudski spor

Matica hrvatska ističe kako nije ona izazvala sudski proces protiv Društva A. G. Matoš iz Tovarnika koji bi ovih dana trebao završiti dražbom nedovršene Spomen-kuće A. G. Matošu. MH uvjerava hrvatsku javnost da i dalje u prvom redu vodi interes o očuvanju hrvatske kulturne baštine, pa i u slučaju jednog od najvećih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša. Ta se briga, međutim, mora provoditi tako da na njoj ne bude nijedna mrlja. U tom pogledu MH će u rješavanju ovoga problema nastaviti surađivati s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemskom županijom i Općinom Tovarnik, a uvjerena je da će ta suradnja dovesti do završetka izgradnje Spomen-doma A. G. Matošu u skladu sa svim zakonskim propisima i na moralno čist način.

Izvor: Muze

Ministartvo kulture: Društvo Antuna Gustava Matoša, koje je vlasnik objekta, želi prikriti činjenicu da ne može završiti projekt i da je svojim postupanjem dovelo do blokade projekta

Dan ranije ( 15.siječnja ) u Ministarstvu kulture održan je sastanak na temu rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku kojem su uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek prisustvovali državni tajnik Krešimir Partl, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji dr. sc. Mario Banožić, načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Tovarnik Dubravko Blašković te predsjednik Matice hrvatske prof. dr. sc. Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić.

Sastanak je sazvan na inicijativu ministrice s ciljem da se u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima razmotri najprimjerenije rješenje za spas Spomen-kuće i njezino stavljanje u funkciju u skladu sa stvarnim potrebama i mogućnostima zajednice. Sugovornici su se složili kako postoji volja Općine, Županije i Ministarstva da se iskoristi pravo prvokupa u postupku javne dražbe kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku te na taj način riješe nagomilana dugovanja, završi projekt i stavi u odgovarajuću kulturnu funkciju.

Tvrdnje o nebrizi i nezainteresiranosti institucija za sudbinu rodne kuće hrvatskoga književnog velikana prenesene kroz medije zlonamjerne su i neistinite, plasirane jer Društvo Antuna Gustava Matoša, koje je vlasnik objekta, želi prikriti činjenicu da ne može završiti projekt i da je svojim postupanjem dovelo do blokade projekta, a onda i sudske tužbe koja je završila pravomoćnom presudom zbog koje je zgrada i završila na javnoj dražbi. Na sastanku je potvrđeno kako će  Matica hrvatska, Ministarstvo kulture, Općina i Županija nastaviti tražiti zakonski utemeljeno rješenje kako bi se omogućio završetak obnove i kako bi se objekt što prije stavio u funkciju.

Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku

Izvor: Muze

Još davne 2019. godine Društvo Antuna Gustava Matođa iz Tovarnika je napravilo je idejni projekt stalnog postava “Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku”, a koje je izradila poznata tvrtka Muze d.o.o koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem u kulturi i turizmu.

Cijeli projekt je zamišljen kao kompleksna kulturna institucija koja predstavlja ključnu točku oživljavanja Matoševe ostavštine na nacionalnoj razini, ali i kao kulturno-turistička atrakcija koja snažnim književnim identitetom inicira razvoj kulturno-turističke mikrodestinacije Tovarnika i ovog dijela Hrvatske. Više o cijelom projektu saznajte OVDJE

Prilog: Virtualna zbirka Antun Gustav Matoš

Vijesti: