Odlična ideja. Objavljen prvi vodnjanski strip – Vodnjanske štorijice

Turistička zajednica grada Vodnjana prezentirala je prvi vodnjanski strip – Vodnjanske štorijice. Naime, radi se o skupu odabranih priča, legendi i usmenih predaja iz Vodnjana, Galižane i Peroja. Ideja...

Turistička zajednica grada Vodnjana prezentirala je prvi vodnjanski strip – Vodnjanske štorijice.

Naime, radi se o skupu odabranih priča, legendi i usmenih predaja iz Vodnjana, Galižane i Peroja. Ideja za ovaj projekt je nastala u 2019. godini sa željom da se široj publici, pogotovo posjetiteljima i turistima, predstave na zanimljiv i originalan način priče i legende s područja vodnjanštine.

Projekt je pokrenula i izradila Turistička zajednica grada Vodnjana u suradnji s domaćim i međunarodnim renomiranim crtačima i ilustratorima. Osim stripa, cijela priča je digitalizirana tj. korsiti proširenu stvarnost (AR) pomoću TaleUp aplikacije koja prati likove na stvarnim lokacijama u Vodnjanu.

“Došli smo do ideje da radimo strip jer smo htjeli naše brojne legende i priče koje imamo na Vodnjaštini prikazati našim posjetiteljima, a da ne bude neki šturi tekst koji možda nitko neće primijetiti da postoji. Pa smo se tako odlučili da napravimo strip. Javili smo se Vjeran Juhas, strastvenom ljubitelju stripa i tako smo započeli za suradnju. Kako umjetnici dolaze iz više zemalja, ostvarili smo i međunarodnu suradnju na ovom stripu. Svima se svidjela ideja, prihvatili su izazov i tako je nastao strip -Vodnjanske štorijice. ” ističe direktorica TZ Vodnjana, Morena Smoljan.

„Vodnjanske štorijice“ sadrže ukupno šest priča i legendi, od čega je jedna iz Peroja, jedna iz Galižane i četiri iz Vodnjana, a strip je preveden na strane jezike, talijanski, njemački i engleski.

Scenarije prema odabranim pričama i legendama pripremio je Vjeran Juhas, koji je ujedno bio koordinator između autora i Turističke zajednice, dok su autori stripa: Fran Strukan (Top od smokvinog drveta), Vili Paoletić (Najuža ulica), Enis Čišić (Kolci s piana), Vodnjanski bumbari (Aleksa Gajić), Vjeran Juhas (Perojski pop) i Vibor Juhas (Vodnjanski zvonik).

Otokar Crnalić iz tvrtke „360 Provideo“ predstavio je posjetiteljima nekadašnji vodnjanski kaštel u 3d modelu. Kaštel se nalazio na današnjem Narodnome trgu. Posjetitelji su mogli prošetati oko virtualnog kaštela i proviriti u njegovu unutrašnjost.

Za početak, imamo šest priča i legendi, a u planu je i dalje širiti strip. S naše strane postaji ideja da se nastavi, a sada ćemo vidjeti kako će publika prihvatiti ovaj strip. Vjerujem da ćemo nastaviti s tim projektom“, zaključuje Smoljan.

Dakle, strip je u tiskanom i digitalnom obliku, a tu je i aplikacija koja funkcionira tako da ljudi koji se nalaze u Vodnjanu, upale aplikaciju i kada se dođe na stvarnu lokaciju pokaže se jedan od likova iz stripa te dobije neki novi narativ. Može se čak i slikati s likom iz stripa, a naravno putem aplikacije se može pogledati cijeli strip.

Strip u digitalnom obliku može se pročitati na web stranici Turističke zajednice grada Vodnjana, a u tiskanom obliku u Turističkoj zajednici grada Vodnjana te virtualno koristeći TeleUp aplikaciju.

Zanimljiv storytelling i interpretacija, zar ne? Bravo Vodnjan.

Foto: TZ Vodnjan

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN