Odlična suradnja Crvenog križa i Bina Istre. Quadom na ipsilonu pomagali turistima

Bina-Istra i Crveni križ Istarske županije i ove godine nastavili su odličnu suradnju u turističkoj sezoni na Istarskom ipsilonu. Tako su i ove godine tijekom tri vikenda u kolovozu,...

Bina-Istra i Crveni križ Istarske županije i ove godine nastavili su odličnu suradnju u turističkoj sezoni na Istarskom ipsilonu.

Tako su i ove godine tijekom tri vikenda u kolovozu, kada su i najveće gužve, volonteri Crvenog križa su pomagali i bili na raspolaganju turistima. A jedna od novina je svakako quad Crvenog križa.

Naime, quadom je duž kolone sporijom vožnjom prolazio volonter Crvenog križa i pratio treba li kome pružiti pomoć. Posebnu pažnju pridavao je vozilima u kojima je bilo više putnika, a pogotovo djece. S obzirom na visoke temperature, pomoć se uglavnom odnosila na dijeljenje osvježavajućih i medicinskih napitaka, piše Glas Istre.

Opremljeni kompletima za prvu pomoć i defibrilatorom

Punkt Crvenog križa, na kojem su uz vozača quada još tri stručno osposobljena volontera, nalazi se na odmorištu Buje u blizini graničnog prijelaza sa Slovenijom. Tu su postavljena i dva rashlađena šatora s ambulantnim ležajevima, na kojima se putnicima može pružiti posebna pomoć i njega sve do dolaska hitne pomoći. Punkt je opremljen širokim spektrom medicinske opreme, od medicinskih zavoja do defibrilatora za reanimaciju srca. Uz opremu za pružanje prve pomoći na raspolaganju su i osvježavajući napitci poput vode, izotoničnog pića, medicinskog napitka Rehidromix, zatim antibakterijske vlažne maramice, osvježavajući sprejevi za lice, kao i slatki bomboni za podizanje šećera u krvi.

Iako do sada nije bilo potrebe za većim intervencijama, u koloni se u jednom trenutku našla i osoba koja je imala zakazan hitan termin u jednoj bolnici u Italiji zbog lošeg zdravstvenog stanja. Volonter Crvenog križa pružio joj je pomoć i osigurao pratnju da bi što brže došla do graničnog prijelaza.

Osim punkta crvenog krića tu je i Relax zona

U organizaciji Bina Istre, na odmorištu Mirna, nalazi se i Relax zona za goste koji dolaze u Istru, a čiji put u prosjeku traje 9 sati.

Svrha Relax zone je pružiti putnicima, osobito vozačima, odmor i opuštanje da bi mogli sigurno završiti svoje putovanje. U sklopu Relax zone djeluju fizioterapeuti koji gostima pružaju kratke opuštajuće masaže, a za najmlađe je pripremljen i zabavan program u Kids korneru, u kojem animatori uveseljavaju djecu poklonima i sladoledom.

Ova suradnja je jedinstvena, kao i prva takva u Hrvatskoj. Osim što je primarna zadaća sigurnost i pružanje prve pomoći, svakako kako se turisti ovom akcijom dodatno osjećaju sigurno u Hrvatskoj i pozitivan dojam da se netko brine o njima

LETAK O PRUŽANJU ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA TURISTE

Također, prošlo godine su Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije i Turistička zajednica Istre izdali informativni letak o pružanju zdravstvenih usluga za turiste.

Letak je namijenjen prvenstveno djelatnicima u turizmu, kao izvor detaljnih informacija, na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku, a letak navodi zdravstvene usluge koje javne ustanove u Istarskoj županiji pružaju turistima tijekom ljeta.

Podijelite i isprintajte letak o pružanju zdravstvenih usluga za turiste, gosti će Vam biti zahvalni, osjećat će se sigurnije, a vi čete pokazati kako vam je stalo go svojih gostiju.

Prilog: Letak o pružanju zdravstvenih usluga za turiste

Važne informacije za turiste dostupne za 5 strana jezika 

Osim letka o pružanju zdravstvenih usluga za turiste, na internet stranicama TZ Istre ( stranica dostupna na hrvatski, engleski, njemački, talijanski, ruski, nizozemski i francuski jezik ) nude se razne zanimljive, servisne i važne informacije za turiste, od informativnih savjeta o svim službama do kontakata veleposlanstava.

Svakako svoje turiste usmjerite i upoznajte ih s ovim važnim informacijama. Više o važnim informacijama za turiste pogledajte ovdje

Foto: Crveni križ Istarske županijePovezane vijesti:

Hrvatski HR English EN