Održana konferencija Health Spot Croatia o stanju i budućnosti zdravstvenog turizma

Health Spot Croatia održan u zagrebačkom hotelu Esplanade okupio je brojne hrvatske i europske stručnjake iz područja zdravstvenog turizma, ali i turizma općenito. Održan je u organizaciji Turističke zajednice...

Health Spot Croatia održan u zagrebačkom hotelu Esplanade okupio je brojne hrvatske i europske stručnjake iz područja zdravstvenog turizma, ali i turizma općenito.

Održan je u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore te podrškom Hanza medije i Grada Zagreba. Naglasak konferencije je bio na potencijalu i naglom razvoju zdravstvenog turizma kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Foto: Hgk

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako će u budućoj turističkoj strategiji od 2020. godine zdravstveni turizam biti u „top tri, ako ne i u top jedan“ proizvoda u hrvatskoj ponudi. „Ta vrsta ponude snažno pridonosi razvoju cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj, što nam je i cilj, a to pridonosi i povećanju investicija. Samo ove godine se u tu vrstu ponude ulaže, koliko za sada znamo, više od 7,5 milijuna eura. Sada prvi put imamo i uređen zakonski okvir za razvoj te ponude kroz izmjene turističkih i zdravstvenih zakona i vjerujemo da će svima biti lakše raditi, u čemu je važno zadržati kvalitetu i biti cjenovno konkurentni, što zapravo Hrvatska već i jest“.

Poručio je i kako se slaže s tvrdnjom da treba privatizirati zdravstvo jer „će time doći i do dodatnih investicija i bolje kvalitete za domaće i strane pacijente, a time će i više liječnika ostati u Hrvatskoj“.

Ministar Cappelli kazao je da u svemu ne treba zanemariti ni wellness u kojemu dnevna potrošnja korisnika doseže gotovo 150 eura, dok je u lječilišnom turizmu 60 eura, a u medicinskom 240 eura.

Procjene su i da zdravstveni turizam donosi godišnje oko 500 milijuna eura, kao i da bi to moglo biti puno više, pa i nekoliko milijardi, jer Hrvatska ima i prirodne i stručne prednosti pred mnogim zemljama. Turisti zbog te ponude dulje ostaju u Hrvatskoj, oko 13 dana. Najviše stranih turista dolazi s tradicionalnih tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, a stručnost liječnika i reputacija ustanove najvažniji su za odabir destinacije“, rekao je.

Dragan Primorac

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina i veleposlanik Sveučilišta Penn State, Dragan Primorac, u svom predavanju osvrnuo se na budućnost medicine te važnost ulaganja u njen razvoj. Istaknuo je kompetentnost i stručnost hrvatske medicine i liječnika što doprinosi velikom potencijalu Hrvatske kao važne europske zdravstveno-turističke destinacije. „Bez izvrsnosti sve ovo o čemu pričamo nema smisla. Hrvatska ima potencija i Hrvatska ima ljude. Svakoga dana svjedočimo toj istini u svim zdravstvenim institucijama, bilo javnim ili privatnim“, zaključio je Primorac.

S time se slaže i ministar zdravstva Milan Kujundžić. „Ono što sigurno u Hrvatskoj imamo su stručni ljudi u medicini i zdravstvu koji su se već dokazali i to je najveći potencijal, koji je uz sigurnost, klimu i drugo temelj za gradnju kvalitetnog zdravstvenog turizma. Ministarstvo zdravstva i Vlada će i dalje pratiti potrebe te djelatnosti i činiti što mogu za taj razvoj, u pripremi su i prateći pravilnici zakona koji su stupili na snagu s 1. siječnjem ove godine, a na vama su financijski i promocijski projekti“, zaključio je.

Na vrlo zanimljivoj panel raspravi o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj, ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, Nikica Gabrić, istaknuo je kako bi se hrvatske zdravstvene institucije trebale ujediniti. „Hrvatska ima 20 privatnih bolnica koje zarađuju više od 30 milijuna kuna. Samo dvadeset! To znači da je dva i pol milijuna prihod na mjesec, a to je mali obrt. Mi se moramo ponovo udruživati. Hrvatska treba „health plaze“ u kojima će 10 privatnih bolnica i poliklinika zajedno raditi. Sve na jednom mjestu gdje će pacijenti moći doći i riješiti sve svoje potrebe“, objašnjava Gabrić.

Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin, nadovezao se te izjavio kako je „uslužnost budućnost. “Pacijentima je bitno da imaju cijeli paket, a na tome trebamo raditi. U privatnom sektoru klijent, odnosno pacijent treba biti kralj, car i mi smo svi njemu na usluzi. Mi i tu moramo biti najbolji. Ne trebamo se boriti s cijenom, već s kvalitetom. Moje osobno mišljenje je da imamo izvrsne liječnike, a u privatne klinike treba ulagati i promovirati kako bi ih s 20-ak naraslo na 60-ak ili 100-tinjak“. izjavio je Bagatin te naglasio kako bi trebalo ulagati u zdravstveni turizam kroz cijelu godinu.

Health Spot Croatia konferencija je najavljena i za sljedeću godinu kada će se obraditi ostatak tema koje ove godine nisu, s obzirom na opširnost i kompleksnost tematike.

Više informacija, kao i prezentacije s konferencije, možete pronaći OVDJE.

Vijesti: