Opatijski Amerikanski vrtovi otvoreni nakon obnove

Opatijski Amerikanski vrtovi, u čiju obnovu je uloženo gotovo četiri milijuna kuna, jučer su svečano otvoreni. Riječ je o povijesnim vrtovima koji se prostiru na preko devet tisuća četvornih...

Opatijski Amerikanski vrtovi, u čiju obnovu je uloženo gotovo četiri milijuna kuna, jučer su svečano otvoreni. Riječ je o povijesnim vrtovima koji se prostiru na preko devet tisuća četvornih metara površine, a čija prva faza obnove je službeno završena, prenosi HRT.

Amerikanski vrtovi, ujedno su i botanički, a izgradio ih je mađarski poduzetnik Mihaly Kuczor. Nakon što je 1926. godine posjetio Opatiju, trgovac koji se obogatio prodajom mađarske paprike, odlučio je kupiti teren i izgraditi terasasti vrt s monumentalnim ulazom i kolonadom od petnaest stupova i petnaest čempresa zbog oduševljenja pogledom iz parka.

Kuczor je oženio Hildu von Hortenau, kćeri bečke balerine Marije Schleizer i nadvojvode Otona Habsburškog, nećaka cara Franje Josipa. Bračni par je u vrtovima zasadio gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje.

Grad Opatija je odlučio obnoviti vrtove nakon godina zapuštenosti, a jučer je obilježen završetak prve faze obnove. Druga faza podrazumijeva obnovu gornjeg ulaza u vrtove, uređenje vrtne kuće i kaktus bara s biljnim napitcima.

Dužni smo brinuti se o bogatom parkovnom nasljeđu koje imamo, ali i revitalizirati ga te prenamijeniti u turističke svrhe kako bi svi mogli uživati u ljepoti krajolika. Zato smo krenuli u uređivanje ovog prostora, za koji smo u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i iz gradskog proračuna osigurali oko dva milijuna kuna te još milijun i 600 tisuća kuna za izgradnju pješačkog mosta u skladu sa zahtjevima konzervatora“, izjavio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Otvorenju je prisustvovala i Margit Grassinger, direktorica Bečkih parkova, koji su Opatiji darovali tridesetak grmova originalnih bečkih ruža. Iz mađarskog grada Balatonfureda Amerikanskim vrtovima su osigurali mlade sadnice paprike.

Iz Grada Opatije ističu kako su Amerikanski vrtovi još jedan sadržaj u nizu koji agencije i hotelijeri mogu ponuditi gostima te da su prikladni za održavanje raznih manifestacija poput kulturnih večeri, modnih revija, vjenčanja i sličnih svečanosti.

Izvor / foto: HRT


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN