Otvorena prva Land art staza u PP Učka

U srpnju 2016. u Parku prirode Učka otvorena je “Land art staza Stražica – Sapaćica”, umjetničko-ekološki projekt prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Ova kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice ističe autor i likovni umjetnik Boris Pecigoš te dodaje kako je vodeća misao staze razvijanje svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode.„Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu.“

landart

Land art staza Stražica – Sapaćica duga je 6,5 kilometara na kojoj se nalazi 20 art instalacija, dok previđeno vrijeme za obilazak svih instalacija laganim hodom iznosi oko 3 sata, no kako i sam Pecigoš savjetuje ako želite doista u potpunosti uživati, uzmite cijeli dan. I da ako ste se pitali, za bojanje svih instalacija korištenje su samo prirodne boje.

Svaka instalacija ima svoje značenje tj. poruku autora, kao recimo Crveno stablo koja govori o negativnom utjecaju čovjeka na prirodu.

landart3

CRVENO STABLO

Poruka ovog land arta govori o negativnom utjecaju čovjeka na prirodu. Plinovod, dalekovod, odašiljači, radar, prometnice, tunel Učka – sve su to ljudski produkti koji neprirodno strše usred planinske ljepote. Tako i ovo crveno stablo, koje se nalazi na uzvišenju usred pašnjaka Sapaćice između trasa plinovoda i dalekovoda, neprirodno dominira krajolikom, prenoseći poruku o čovjekovu nagrđivanju i uništavanju prirode. Ipak, ono plijeni pažnju, privlači i poziva da sjednete pokraj njega i uživate u pogledima na Učku i brežuljke Ćićarije.

Land art je u današnje vrijeme vrlo raznolika umjetnička forma. Radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta (kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, lišće, snijeg, voda…) te radovi stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila.

Land art staza ima dva ulaza koji se nalaze na cesti koja spaja Kvarner i Istru preko Učke. Prvi ulaz je na prijevoju Poklon, u blizini Planinarskog doma Poklon i info-centra Parka prirode Učka. Drugi ulaz je nasuprot odvojka ceste za Vojak, najviši vrh Učke. Više informacija o Land art stazi kao i detaljnu kartu staze pogledajte u pdf brošuri ili na web stranicama .

Upoznajte svoje goste s svim atrakcijama i sadržajima koje nudi Vaša turistička destinacija i okolica jer motiv dolaska nije smještaj, nego upravo kvalitetan i raznolik sadržaj destinacije. Land art staza sigurno nije glavni motiv dolaska u turističku destinaciju, no svakako je odlična dopuna turističke ponude, kao i sve slične male priče i manifestacije koje u mozaiku našeg turizm daju puls i ritam našeg turizma. Upravo male manifestaicje i priče kao ova su esencija našeg turizma jer ne možemo svaki dan imati velika događanja u našim turističkim destinacijama.

I da, Land art staza kao i slične aktivnosti kontinentlanog turizma imaju odlična motiv dolaska – a to je čisti zrak. Da, čisti zrak i priroda su motiv dolaska.

Vijesti: