Ovaj petak diljem Hrvatske održat će se 15. jubilarna Noć muzeja

Izniman interes muzejskih i brojnih drugih baštinskih, obrazovnih i znanstvenih institucija i ove godine potvrđuje da će 15. jubilarna Noć muzeja privući veliki broj posjetitelja u ovu najdužu muzejsku...

Izniman interes muzejskih i brojnih drugih baštinskih, obrazovnih i znanstvenih institucija i ove godine potvrđuje da će 15. jubilarna Noć muzeja privući veliki broj posjetitelja u ovu najdužu muzejsku noć u godini, koja će se održati 31. siječnja od 18 do 1 sat ujutro.

Tema ovogodišnje Noći muzeja “Velike obljetnice hrvatskih muzeja” postavljena je vrlo široko kako bi se putem različitih muzejskih i ostalih programa iznova aktualizirala brojna pitanja vezana za ulogu i značenje muzeja u razvoju suvremenog društva. Bit će to prilika da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“.

Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, posjetitelji su u stotinama tisuća pohodili hrvatske muzeje proteklih 15 godina održavanja manifestacije Noć muzeja. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja „otkrili“ muzeje, da bi postali kasnije stalna publika.

Stoga je 15. po redu Noć muzeja još jednom prilika da muzealci i svi drugi sudionici ponude publici i najširoj javnosti različite doživljaje – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta i primjena digitalnih tehnologija koje su otvorile neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja. O budućem razvoju i digitalnoj budućnosti hrvatskih muzeja, primjeni suvremenih tehnologija u prezentaciji muzejskih postava, obilježena je prošlogodišnja Noć muzeja, a različite aktualne teme ranijih godina dodatno su senzibilizirali javnost o značenju muzejskih ustanova“, ističu autorice Noći muzeja, Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, ispred Hrvatskog muzejskog društva.

Ova manifestacija idealna je prilika svim privatnim iznajmljivačima i hotelijerima pri pružanju dodatne vrijednosti. Prezentacija i preporuka Noći muzeja zasigurno će se svidjeti gostima, posebice stranim, jer je kulturni turizam jedan od vodećih interesa posjetitelja.

Cijeli program, kao i popis muzeja, možete pronaći OVDJE.

Izvor / foto: Noć muzeja

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN