Ove godine otvara se ureda HTZ-a u Madridu

U sklopu službenog boravka u Kraljevini Španjolskoj, ministar turizma Gari Cappelli održao je danas bilateralni sastanak sa španjolskom ministricom industrije, trgovine i turizma Maríjom Reyes Maroto Illera. Kako ističu...

U sklopu službenog boravka u Kraljevini Španjolskoj, ministar turizma Gari Cappelli održao je danas bilateralni sastanak sa španjolskom ministricom industrije, trgovine i turizma Maríjom Reyes Maroto Illera.

Kako ističu iz Ministarstva turizma, prilikom susreta ministar Cappelli španjolskoj je strani prezentirao prioritete predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u okviru turističkog sektora koji se odnose na zagovaranje politika odgovornog i održivog razvoja s naglaskom na poticanje raznolikosti turističke ponude i razvoj turistički nerazvijenih područja. Naglasio je i važnost upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija i digitalizacije turističkog sustava te potrebu da se za digitalne platforme za pružanje turističkih usluga uspostavi zajednička europska regulativa. 

Ministar je tom prilikom predstavio i hrvatsku inicijativu za uspostavu europskog turističkog branda za zajedničku promociju država članica na dalekim tržištima te pozivao ministricu Reyes Maroto Illera da se Španjolska pridruži inicijativi i podupre stvaranje bolje prepoznatljivosti turizma u europskim politikama i institucijama. Uz navedeno, Cappelli je naglasio kako treba zajednički raditi na snažnijem povlačenju sredstava iz EU fondova za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u turizmu.

Da podsjetimo, ministar turizma pokrenuo je inicijativu za osnivanje posebnog EU fonda za turizam koji bi omogućio lakše korištenje EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj turizma u Europi. Također, inicijativu prati i ideja o osnivanju Radne skupine za turizam unutar institucija EU unutar koje bi se raspravljalo o načinu rješavanja brojnih izazova koji stoje pred turističkim sektorom. 

Vjerujem kako će se turistička razmjena dodatno povećati ponovnom uspostavom ureda Hrvatske turističke zajednice u Madridu, čije ponovno otvaranje očekujemo u 2020. godini u prostorima hrvatskog veleposlanstva u cilju minimalizacije troškova ureda. Za još jače povezivanje značajna je i izravna zrakoplovna povezanost koja napreduje iz godine u godinu te danas u zimskom redu letenja tri zrakoplovne kompanije lete na tri zrakoplovne rute između Hrvatske i Španjolske, a očekujem da se u budućnosti uspostaviti i redovita dnevna linija između Zagreba i Madrida, naglasio je ministar turizma RH Gari Cappelli.

Iako je prema dosadašnjim najavama ponovno otvaranje ureda HTZ-a u Madridu bilo planirano za siječnju ove godine, upravo neposredno prije održavanja sajma FITUR, najvećeg turističkog sajma u Španjolskoj koji se odrava od 22.01-26.01.2020, ipak je isto prolongirano.

Što se tiče turističke i šire suradnje između dviju država, na sastanku je zaključeno kako je Hrvatska popularna destinacija u Španjolskoj te je prošle godine broj španjolskih turista porastao za 8,45 posto, a broj noćenja s tog tržišta za 10,46 posto.

Povezane vijesti: