Pčelarstvo i turizam mogu zajedno

Zanimljiva priča dolazi iz grada Lođa, trećeg grada po broju stanovnika u Poljskoj gdje su domišljati djelatnici na krov lokalnog hotela u sastavu turističkog hotelijerskog lanca Hilton, postavili šest...

Zanimljiva priča dolazi iz grada Lođa, trećeg grada po broju stanovnika u Poljskoj gdje su domišljati djelatnici na krov lokalnog hotela u sastavu turističkog hotelijerskog lanca Hilton, postavili šest košnica u kojima je po 60 tisuća marljivih pčela.

U Poljskoj, tvrde poljski mediji, slučaj iz Lođa nije usamljen i u još nekoliko gradova ima pčelinjih zajednica, a stručnjaci su uvjereni kako med što ga proizvode “gradske” pčele, unatoč zabrinutosti da automobilska isaravanja mogu naštetiti urbanim pčelama i njihovu medu, možda zdravstveno ispravniji od onoga nastalog u prirodi, podalje od urbanih sredina. Naime, gradske pčele oprašuju raslinje u parkovima i tu skupljaju med, a parkovi se ne tretiraju nikakvim kemijskim zaštitnim sredstvima za razliku od polja gdje pčele obitavaju u prirodi. Hilton je iskoristio što je preko puta hotela park s raznim i bujnim raslinjem, drvećem i cvijećem jer “njihove” pčele ne oprašuju samo cvijeće koje ukrašava okoliš hotela.

Domišljati hotelijeri iz Lođa računaju kako svaka pčelinja zajednica po sezoni donosi 30 kilograma kvalitetnog meda kojega će kušati isključivo gosti hotela pa su maštoviti kuhari već osmislili menu u koji je uključen med proizveden na njihovom krovu. Oni preporučuju i drugim hotelima i drugim institucijama u blizini parkova neka slijede njihov primjer i – neće požaliti.

Ovdje svjedočimo o primjeru sinergije pčelarstva i turizma, a u primjeru iz Vinkovaca također vidimo kako pčelarenje i turizam mogu zajedno.

Jedinstveni suvenir od meda u obliku Oriona, najstarijeg kalendara u Europi

Vinkovački pčelar Goran Ferbežar koji se pčelarstvom bavi pet godina, izradio je atraktivan suvenir koji na najljepši način predstavlja Vinkovce, točnije, dugu i bogatu povijest najstarijeg grada u Europi. Od pčelinjeg voska izradio je vjernu repliku posude Orion sa svim simbolima koji označavaju zviježđe noćnog neba iznad Vinkovaca. Dizajnirao je i privlačnu kutiju za repliku Oriona od voska na kojoj je i kratko poučno objašnjenje što je Orion i po čemu je izuzetan kao arheološki artefakt.

Razmišljao sam kako bih izradio autentični vinkovački suvenir od voska, jer već imam nekoliko proizvoda od voska, a i police na kojima izlažem med i druge pčelinje proizvode, imaju gradske motive i odaju nekakav vinkovački štih. Pao mi je na pamet Orion jer inače mislim da bi u izradi suvenira trebali više koristiti motive iz daleke prošlosti i izrađivati replike predmeta pronađenih u arheološkim iskapanjima na području grada. Želio sam spojiti iskonsku prirodu pčela jer one i na ovom našem području lete milijunima godina i proizvode med i vosak na isti način i posudu Orion, najstariji indoeuropski kalendar pronađen u Vinkovcima“, kaže Goran Ferbežar.

Posudu Orion u Vinkovcima ispod današenjg hotela Slavonija, otkrio je arheolog dr.sc. Aleksandar Durman, a značenje simbola na njoj odgonetnuo je tek 20-ak godina kasnije, te proučavajući otkrio kako se radi o najstarijem kalendaru u Europi koji datira iz 2600. godine prije nove ere.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN