Počinju radovi na revitalizaciji treće šibenske tvrđave – Sv. Ivan

Nakon revitalizacije šibenskih tvrđava Sv. Mihovila i Baronea, na red je napokon došla i tvrđava Sv.Ivan. Na tvrđavi Barone prije dva dana potpisan je ugovor o izvođenju radova na...

Nakon revitalizacije šibenskih tvrđava Sv. Mihovila i Baronea, na red je napokon došla i tvrđava Sv.Ivan.

Na tvrđavi Barone prije dva dana potpisan je ugovor o izvođenju radova na projektu revitalizacije tvrđave sv. Ivan, a potpisali su ga gradonačelnik Željko Burić i Domagoj Nikolac, predstavnik Zajednice ponuditelja INOVATOR d.o.o. i A 3 d.o.o. Za projekt revitalizacije i obnove osigurano je 41,5 milijuna kuna iz europskih fondova, a danas potpisani ugovor vrijedan je 38.260.759,80 kuna + PDV.

„Posebno mi je zadovoljstvo staviti potpis na početak radova na revitalizaciji tvrđave sv. Ivan, treće i posljednje šibenske kopnene tvrđave koja se, nakon Sv. Mihovila i Baronea, obnavlja novcem iz europskih fondova. Riječ je o vrlo zahtjevnom poslu i zato zahvaljujem svim našim partnerima na požrtvovnom radu i trudu kojeg su uložili kako bismo zaokružili cjelinu turističke valorizacije šibenskih utvrda.“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

„Izuzetna je čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost, raditi na ovako velikom projektu Grada Šibenika. Spremni smo na sve izazove koji su pred nama, a službeni početak radova očekujemo 15. svibnja. Idemo raditi!“, poručio je Domagoj Nikolec, predstavnik izvođača radova. 

Revitalizacijom tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 18.657 metara četvornih, obnovit će se i opremiti dvije cjeline tvrđave – sjeverni dio tvrđave poznat kao ‘Kliješta’ i južni zvan ‘Zvijezda’ te bedemi.

U podnožju sjevernog obrambenog bedema („kliješta“) posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Uz pomoć revolucionarne tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji, koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata

Na Tvrđavi sv. Ivana smjestit će se i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. On će osigurati i kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone kao i dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Godinu dana pripremali smo dokumentaciju za ovaj projekt u koji su uključeni brojni suradnici i partneri bez kojih bi sav ovaj posao bio nezamisliv. Glavne karakteristike naših projekata su inovativnost i očuvanje kulturne baštine stoga ne čudi što se Šibenik često spominje kao pozitivan primjer kada se govori o obnovi i nadogradnji cjelokupne gradske ponude.“, izjavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura.

Grad Šibenik je ovim projektom nastavio obnovu svog fortifikacijskog sustava (Tvrđava svetog Mihovila, Tvrđava Barone), koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN