htz dijelio vodu

Ponovno gužve na graničnim prijelazima, HTZ turistima dijelio vodu

Kako turisti još uvijek pristižu u Hrvatsku moglo se vidjeti proteklog vikenda na graničnim prijelazima i naplatnim postajama na autocestama. Iako su prošle godine u ovo vrijeme gužve bilježene...

Kako turisti još uvijek pristižu u Hrvatsku moglo se vidjeti proteklog vikenda na graničnim prijelazima i naplatnim postajama na autocestama. Iako su prošle godine u ovo vrijeme gužve bilježene uglavnom na izlazu iz Hrvatske, proteklog vikenda svjedočili smo još jednoj smjeni turista.

Kilometarske kolone bile su uzrok višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima, no takav razvoj situacije bio je očekivan.

Tako je prošli vikend promet na autocesti A1 bio veći za 9,6%, a naplaćena cestarina veća je za 5,2% u odnosu na vikend 2019. godine.

Tijekom vikenda od 20.- 22.08.2021. godine na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o. zabilježen je promet od 856.473 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 47.096.892,00 kuna bez PDV-a. U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 591.609 vozila, a naplaćena cestarina u iznosu od 31.466.196,80 kuna bez PDV-a. Promet vozila veći je za  45% dok je  iznos naplaćene cestarine veći  za 50% u odnosu na isti vikend prošle godine.

Usporedivo s 2019. godinom u istom vikendu zabilježen je promet od 837.601 vozila, a ukupno naplaćena cestarina u iznosu od 47.680.195,20 kuna bez PDV-a. Promet vozila veći je za 2%  dok je  iznos naplaćene cestarine manji  za 1%  u odnosu na isti vikend 2019. godine.  

Da je turistička sezona i dalje u punom zamahu govori podatak o prometu i naplaćenoj cestarini ovog vikenda na autocesti A1.  Promet vozila na A1 ovog vikenda veći je za 9,6 % u odnosu na isti vikend 2019., a naplaćena cestarina veća je za 5,2%  u odnosu na isti vikend 2019. godine kada je u primjeni bila i sezonska cestarina.

HTZ organizirao akciju dijeljenja vode na graničnim prijelazima

Uslijed špice turističke sezone, kada u Hrvatskoj i dalje na dnevnoj bazi boravi više od milijun turista, Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske organizirao je akciju dijeljenja vode za sve turiste koji su tijekom subote ušli u našu zemlju.

Akcija se provela ove subote, ali održat će se i iduće, na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Rupa, a voda će se, ovisno o procjeni na terenu, dijeliti i turistima na izlazu iz Hrvatske. Dodajmo kako su boce vode od 0,5 litara bile označene i prigodnom porukom turistima “Stay safe!”, odnosno “Ostanite sigurni!”.

“Ovom akcijom našim dragim gostima želimo pokazati da smo zemlja ljubaznih i dobrih domaćina te im se pritom, makar na simboličan način, zahvaliti na ukazanom povjerenju i odabiru naše zemlje kao kvalitetne i sigurne destinacije u kojoj će provesti svoj odmor. Gužve na granicama su velike što je dodatna potvrda kako smo se značajno približili rezultatima iz rekordne 2019. godine, a ovom malom gestom turistima, koliko je to moguće, želimo olakšati vrijeme čekanja”, zaključio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Naslovna fotografija: Hrvatska turistička zajednica


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN