Potpisan sporazum HAMAG-BICRO-a, Erste banke i Ministarstva turizma i sporta za pomoć poduzetnicima u turizmu čije je poslovanje pogođeno COVID-19 pandemijom

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Erste banka potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji za provedbu programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj...

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Erste banka potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji za provedbu programa dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-19. Cilj programa koji zajednički provode HAMAG-BICRO i Ministarstvo turizma i sporta je pružiti potporu sektoru turizma i sporta u pandemijskim okolnostima.

Odobravanjem sredstava osiguranih jamstvima HAMAG BICRO-a, Erste banka moći će svojim klijentima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz sektora turizma i sporta, ponuditi kredite za likvidnost pod povoljnijim uvjetima, među ostalim i uz niže kamatne stope ili dulja razdoblja počeka, odnosno blaže kolateralne zahtjeve ili produljene rokove dospijeća.

Time će se još većem broju poduzetnika osigurati raspolaganje dostatnim sredstvima za ublažavanje gospodarskih posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19 te nastavak rasta i razvoja u srednjoročnom do dugoročnom razdoblju.

Potpore u obliku državnih jamstava pokrivat će do 100 posto glavnice kredita za financiranje likvidnosti, s ročnošću do 6 godina, a namijenjene su poduzetnicima koji se bave djelatnostima u sektorima turizma, ugostiteljstva, zabave i sporta, koji uključuju hotele, odmarališta, kampove, djelatnosti restorana i ostalih djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića.

Također će potpore moći biti dodijeljene i putničkim agencijama i organizatorima putovanja te za iznajmljivanje i davanje u zakup plovnih prijevoznih sredstava, fitnes centrima te za ostale sportske, zabavne i rekreacijske djelatnosti kao i djelatnosti zdravstvene zaštite.

„Ponosni smo što će potpisom ovog Sporazuma sa svojim dugogodišnjim partnerom, Erste bankom, HAMAG-BICRO nastaviti omogućavati lakši pristup financiranju još većem broju mikro, malih i srednjih poduzetnika čije poslovanje je ugroženo uslijed pandemije koronavirusa. Ovim je programom upotpunjen paket COVID mjera koje provodi HAMAG-BICRO s ciljem ublažavanja posljedica koje je pandemija ostavila na hrvatsko gospodarstvo” ovom je prilikom izjavila Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a.

Veliko nam je zadovoljstvo što nastavljamo te dodatno produbljujemo dugogodišnju uspješnu suradnju Erste banke i HAMAG BICRO-a. Potpora malim i srednjim poduzetnicima, koji ujedno predstavljaju i važne generatore rasta i gospodarskog razvoja, jedna je od naših temeljnih strateških odrednica. Ovaj jamstveni instrument dodatno će pridonijeti fleksibilnosti naše ponude, te ćemo klijentima uz povoljnije uvjete omogućiti nesmetani nastavak poslovanja u budućem razdoblju.“ rekao je Boris Centner, član Uprave Erste banke.

Sporazum je na potpisivanje bankama poslan istovremeno nakon čega su ga uz Erste banku potpisale sljedeće banke: Agram banka, Istarska kreditna banka, Hrvatska poštanska banka, Addiko bank, Sberbank, Banka Kovanica, Partner banka, Raiffeisenbank Austria, Slatinska banka, Kentbank, Podravska banka, Zagrebačka banka i  OTP banka.

Iz HAMAG-BICRO-a najavljuju i kako će uskoro potpisati sporazume i s drugim bankama.

Foto: Lucian Petronel Potlog, Unsplash.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN