Predlaže se uvođenje vaučera za turističke tvrtke na razini cijele EU

Udruženje europskih gospodarskih komora Eurochambres predložilo je Europskoj komisiji da se na razini EU u cijelom turističkom sektoru privremeno dopusti uvođenje vaučera umjesto povrata novca za otkazane usluge, a...

Udruženje europskih gospodarskih komora Eurochambres predložilo je Europskoj komisiji da se na razini EU u cijelom turističkom sektoru privremeno dopusti uvođenje vaučera umjesto povrata novca za otkazane usluge, a sve kao zajedničku soluciju za pomoć turističkom sektoru jer smatraju da bi zasebna nacionalna rješenja (koja su neke zemlje već donijele) mogla dovesti do poremećaja na jedinstvenom tržištu, odnosno nejednakih uvjeta za potrošače u pojedinim državama.

U Hrvatskoj su vaučeri za paket aranžmane u organizaciji turističkih agencija doneseni u sklopu drugog seta mjera pomoći turističkom sektoru. Prema analizi Udruženja putničkih agencija pri HGK time je 133 milijuna kuna povrata koje su organizatori bili dužni napraviti samo za otkazana putovanja u razdoblju 1. ožujka do 1. lipnja odgođeno ili će ta putovanja biti realizirana u drugim terminima.

Več neko vrijeme se predlaže da se vaučeri za putničke agecnije prošite za turističke vaučere tj. da se implementira i na ostale pojedinačne usluge poput smještaja, prijevoza, ulaznica kao što su donijele neke zemlje poput Francuske, Italije ili Grčke.  Postoji veliki pritisak cijelog turističkog sektora na razini cijele EU, kao i UNWTO-a da se upravo kroz EK osigura velika financijska inekcija sektoru turizma, kao i da se uvedu, gore navedeni tkz. turistički vaučeri.

To će pomoći u borbi s nelikvidnošću koja zbog koronavirusa posebno pogađa tvrtke u turizmu. Bitno je da se regulativa uskladi na nivou EU pa da nacionalne vlasti mogu uvoditi vaučerske sheme bez kršenja trenutno važećih europskih propisa. Time bi se izišlo u susret i turističkim poduzećima, ali i potrošačima“, ističu iz HGK koji su dio mreže Eurochambresa, dodajući da bi usvajanje predloženih mjera bilo od posebne koristi Hrvatskoj koja se uvelike oslanja na turizam. 

Vaučer samo odgađa pravo kupca na povrat novaca ili da putovanje iskoristi u nekm drugom vremenskom periodu, a prijedlog je da vaučeri vrijede do 31. prosinca 2021.

Ako ih putnik do tada ne iskoristi, organizatori putovanja moraju vratiti vrijednost vaučera u roku od 14 dana. Što se paket-aranžmana tiče, ako u međuvremenu agencije uđu u stečaj, zahtjev putnika za povrat osigurava se već postojećim nacionalnim jamstvenim shemama (fond ili osiguranje). Slične garantne fondove predlaže se uspostaviti i na razini EU za ostale usluge kako bi se izbjegao rizik. 

Sredstva turističkih tvrtki za povrate su ograničena, ako sada svi potrošači spriječeni objektivnim razlozima zatvorenih granica ili ugroze zdravlja nastave otkazivati  svoja putovanja i zahtijevaju povrat, likvidnost sektora je pritisnuta do neizdrživih razina. U tim uvjetima tvrtke će propasti pa potrošači ionako neće moći ostvariti povrat jer je stečajna masa malih subjekata nedovoljna, a osiguranja ne postoje. Ako se donesu vaučeri, ta putovanja će se ipak realizirati u većem dijelu po uklanjanju svih restriktivnih mjera, a putnici koji i dalje žele povrat moći će ga dobiti kada sektor malo stane na noge i počne ostvarivati i priljeve od novih rezervacija,“ naglasio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Kako čak 10 posto europskih tvrtki pripada turističkoj industriji (2,4 milijuna), a koje zapošljavaju gotovo 14 milijuna radnika, jasan je negativan ekonomski utjecaj pada turističkog sektora na razini cijele EU, a samim time i potreba za uvođenjem turističkih vaučera. U Hrvatskoj su te brojke i prijetnje naravno još veće.

Povezane vijesti: