Predstavljen budući izgled Žnjanskog platoa

U velikoj vijećnici splitske Gradske uprave javno su otvorene omotnice s imenima nagrađenih autora na Projektnom natječaju za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone...

U velikoj vijećnici splitske Gradske uprave javno su otvorene omotnice s imenima nagrađenih autora na Projektnom natječaju za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu.

Između 12 prijavljenih radova prvu nagradu peteročlanog Ocjenjivačkog suda jednoglasno je dobio rad Arhitektonskog biroa „Ante Kuzmanić“ d.o.o.  „Temeljni kriteriji su bili vezani uz realizaciju prostornog programa, urbanističko-arhitektonska kvaliteta rješenja, funkcionalna rješenja, racionalnost i ekonomičnost izvedbe te usklađenost urbanističkog rješenja s prostorno-razvojnim potencijalom lokacije“, rekao je predsjednik suda, arhitekt Vjekoslav Ivanišević.

Čišćenjem Žnjana, dokidanjem bezvlašća i dovođenjem Žnjana u nultu fazu omogućili smo slobodu, slobodu autorima da bez opterećenja, s punom kreacijom i potpunim povjerenjem pristupe natječaju. To su prepoznali i naši građani i po prvi put, koliko znam, njih čak 6 tisuća je sudjelovalo u anketi kazavši kakav Žnjan žele. Tako smo prostor učinili demokratičnim i otvorenim, ozelenjenim, javnim i gradskim, podređenim građanima i njihovim željama. Javni prostor, koji je u našem gradu zadnjih 30-tak godina doživio totalnu negaciju dobio je kompenzacijski element, koji je i afirmiran, pogotovo kroz nagrađeni rad.“ izjavio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Inače, zanimljivo je i da ne treba mijenjati GUP, a prvi put je i Grad provoditelj natječaja po kriterijima Hrvatske komore arhitekata, koja je Gradu dala licencu za to. Iz grada Splita ističu kako će ova godina bit će iskorištena da kroz plansku dokumentaciju i Gradsko vijeće, ovaj rad doživi svoju realizaciju za sljedeće ljeto. Ove godine će pronaći privremeno rješenje.

PRILOG / Rješenje Arhitektonskog biroa „Ante Kuzmanić“ prvonagrađeno na natječaju za područje Žnjanskog platoa u visokoj rezoluciji

Vijesti: