Predstavljen projekt dogradnje luke Crikvenica vrijedan 33 milijuna kuna

Dobra prometna povezanost otoka s kopnom neizostavna je za razvoj otoka i kvalitetne uvjete života lokalnog stanovništva, zaključak je današnjeg predstavljanja projekta dogradnje luke otvorene za javni promet Crikvenica....

Dobra prometna povezanost otoka s kopnom neizostavna je za razvoj otoka i kvalitetne uvjete života lokalnog stanovništva, zaključak je današnjeg predstavljanja projekta dogradnje luke otvorene za javni promet Crikvenica.

Donošenjem Programa državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet RH, otvorila se mogućnost sufinanciranja projekata bespovratnim sredstvima iz EU fondova, u čemu je Županijska lučka uprava Crkvenica prepoznala mogućnost za unaprjeđenje povezanosti otoka Krka s kopnom i bolje uvjete života njegovih stanovnika.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Mario Kružić, istaknuo je brojne dobrobiti projekta za cjelokupnu lučku infrastrukturu grada. „Ponosan sam što je Županijska luka Crikvenica dio ovog važnog projekta. Ostvarenjem investicijskog ciklusa doprinijet ćemo daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva i turizma povezivanjem otoka Krka u širu prometnu mrežu, ali i znatnom unapređenju kvalitete života naših sugrađana“.

ŽLU Crikvenica sjajan primjer drugim lučkim upravama kako maksimalno iskoristiti prilike koje u financiranju projekata pruža Europska unija. Naime, od ukupne vrijednosti projekta od gotovo 33 milijuna kuna, čak gotovo 28 milijuna kuna sufinancirano je Operativnim programom Konkurentnost i kohezija, čime je opterećenje za državni proračun svedeno na minimum.

Ministar Oleg Butković istaknuo je kako projekti ulaganja u lučku infrastrukturu imaju ne samo funkcionalni i gospodarski značaj, već i širi društveni značaj za lokalnu zajednicu.

Ovaj je projekt dio najveće investicije u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, na što zaista možemo biti ponosni. Drago mi je što zajedničkom suradnjom možemo doprinijeti razvoju naših otoka“, izjavio je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Radovi obuhvaćeni projektom uključuju ulaganja u sigurnosnu zaštitu luke te unapređenje prihvata plovila u luci. Nakon završetka radova u ljeto 2020. godine, Crikvenica će tako dobiti novi zapadni lukobran s ciljem zaštite plovila tijekom nevremena, zatim T-gat u produžetku male palade te novi sidreni sustav, instaliranu vodoopskrbu, hidrante i električne instalacije. Nekoliko stotina metara novih gatova i lukobrana omogućit će i veći broj vezova za plovila u luci. 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN