Predstavljen projekt “Okusi planine i mora” za područje Ličko-senjske županije

Izvor / Foto: LikaClub.eu

U Gospiću je danas predstavljen jedinstven projekt “Okusi planine i mora” te je tako 12 ugostiteljskih objekata s područja Ličko senjske županije dodijeljen istoimeni standard, piše LikaClub.eu

“Okusi planine i mora” dio su projekta “Okusi hrvatske tradicije” koji se bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije radi zajedničkih poslovnih, edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti.

S područja Ličko senjske županije u projekt je danas uključeno 12 ugostiteljskih objekata koji su za svoje restorane dobili i službene oznake – Bistro Ribič, Hotel Zvonimir, Ugostiteljski obrt Albatros, Restaurant Maki, Bistro Travel, Restoran Ana, Restoran Macola, Odmorište Zir, Restoran Ribar, Restoran No5, Bistro Moby Dick te Restoran Riva Time se brojka povećala na preko sto ugostiteljskih objekata sa znakom Okusi hrvatske tradicije na području Hrvatske.

TZ Ličko – senjske županije

“Polazeći od spoznaje da je gastronomija važan dio identiteta pojedinih krajeva, sve značajniji motiv za putovanje ali i bitan element ocjene ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem odlučili smo se uključiti u ovaj projekt. Projekt je usmjeren na razvoj ponude lokalnih specijaliteta, kulinarsku prepoznatljivost, brendiranje i umrežavanje područja, promociju te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije” istaknuo je direktor Turističke zajednice Ličko senjske županije Ivan Radošević.

Restorani koji su nositelji certifikata “Okusi planine i mora” u dnevnoj ponudi moraju imaju minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih najmanje četiri vina. Označavaju se standardiziranom pločom sa jedinstvenim znakom i logotipom uz dodatak lokalno prostornog određenja.  Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te u konačnici oblikovanje tematskih restorana – restorana s tradicijom, koji će stalno nuditi više tipičnih lokalnih jela, a gostima pružati i mogućnosti aktivnog sudjelovanja u pripremi jela.

Također, ove godine TZ Ličko senjske-županije je pokrenula portal Lika-Gastro.com kojem je cilj promocija gastronomske ponude cijele županije, te je postupak certificiranja “Okusi planien i mora” upravo nastavak cijelog projekta. S jedne strane mirisi mora, kamena, kadulje, masline i bure, a s druge miris trave, sijena, šume, svježega ljeta i oštre zime. Na jednoj strani okus ribe, soli, maslinova ulja, ružmarina i kadulje, paške janjetine i na buri sušenoga pršuta i sira, a na drugoj okus svježega mlijeka, sireva base i škripavca, janjetine s ražnja ili ispod peke sa zlatno pečenim krumpirima, kupusa i mesa, gacke, pastrve, kukuruza i brašna te šljiva, gljiva i pitke vode s vrila.

Gastonomija je svakako jedan od glavnih aduta Ličko-senjske županije te je u turizmu imperativ nuditi svoja autentična jela. Više o gastonomskoj priči Ličko-senjske županije, kao i popisu restorana, manifestacijama i cesti sira pogledajte na Lika Gastro. 

Vijesti: