Predstavljen vodič kampova njemačkog ADAC-a za 2019.

Biblija za kampiste kako joj tepaju u kamping sektoru, ADAC vodič kampova upravo je dobilo svoje novo izdanje za 2019 godinu. U 2018. su gosti iz Njemačke ostvarili 6,6...

Biblija za kampiste kako joj tepaju u kamping sektoru, ADAC vodič kampova upravo je dobilo svoje novo izdanje za 2019 godinu.

U 2018. su gosti iz Njemačke ostvarili 6,6 milijuna noćenja, ili 35% ukupnog broja noćenja u kampovima RH, a s obzirom na poseban značaj Njemačke za naš kamping turizam kao i svake godine hrvatski kampovi s nestrpljenjem su očekivali predstavljanje ADAC vodiča kampova za 2019 godinu.

Rastuća kvaliteta i spremnost na investicije u posljednjih su nekoliko godina utabale put turističkom razvoju. Značajan broj kampova u Istri i na sjevernoj dalmatinskoj obali raspolaže sadržajima koji zadovoljavaju najviše zahtjeve te ničime ne zaostaju za ponudom svojih konkurenata na zapadnom Mediteranu.“ navodi se u novom ADAC vodiču za 2019. godinu.

ADAC vodič kampova, pored opće važnosti za njemačko govorno područje, ali i kako svojevrsna biblija za sve europske kampiste, veoma je značajan i po tome što koristi i poseban sustav ocjenjivanja kampova koji je općeprihvaćen kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova.

Prema ADAC-u prosječna kvaliteta hrvatskih kampova u 2019. rasla je za 3%. 

Rast je registriran u svim elementima ocjenjivanja osim jednoga (sadržaji za slobodno vrijeme i animacija ) gdje je registiran pad kvalitete od -9%).

Kvaliteta kampova po ADAC-u (po regijama): Šibenik u porastu za 14,3%, Dubrovnik i Kvarner za 3,6%, Istra 2,4%, Split u porastu za 2,3%. Zadar je kvalitetom kampova ostao stabilan na lanjskoj razini.

Ove godine u ADAC-u su za 2019. odustali od pomalo zbunjujućeg sustava ocjenjivanja koje su prakticirali posljednjih godina, i vratili se na stari sustav gdje se svaki kamp ocjenjuje u 6 kategorija:

  1. Glavna kategorija: Broj zvjezdica 
  2. Potkategorija: Sanitarije
  3. Potkategorija: Kamp (parcele, recepcija, parking, opremljenost i uređenje kampa)
  4. Potkategorija: Trgovačka i ugostiteljska ponuda
  5. Potkategorija: Sadržaji za slobodno vrijeme i animacija u kampu
  6. Potkategorije: Kupališna ponuda

10 kampova ADAC Superplatz u 2019. godini

U vodiču ADAC-a za 2019. je navedeno ukupno 129 hrvatskih kampova, 3 više od prethodne godine, a posebnu čast po prvi puta imali su čak 10 hrvatskih kampova koji su osvojili prestićnu ADAC Superplatz oznaku za iznimno visoku kvalitetu kampova.

Selekciju najboljih vodećih europskih kampova od strane ADAC-a čine: Aminess Maravea (Novigrad), Lanterna (Tar-Poreč), Valalta i Val Saline (Rovinj), Omišalj, Baška i Krk (otok Krk), Straško i Šimuni (otok Pag) te Zaton (Zaton-Zadar).

Aminess Maravea Camping Resort

Prosječne ocjene ADAC-a u 2019. po regijama i elementima ocjenjivanja

Najvišu kvalitetu imaju kampovi Istre, sa prosječnom ocjenom 4,1. Ujedno, od 5 elementa ocjenjivanja kampovi u Istri imaju najbolje ocjene u čak 3 elementa (trgovačka i ugostiteljska ponuda, slobodno vrijeme i animacija i kupališna ponuda). 

Najnižu prosječnu ocjenu imaju kampovi Dubrovnika, koji su ujedno najnižu ocjenu dobili u elementu sadržaja za slobodno vrijeme i animacije.

Prosječne ocjene – trend rasta ili pada u odnosu na prethodnu godinu (%)

Šibenski kampovi su kampovi koji su u odnosu na prethodnu godinu najviše porast u kvaliteti, +14,3%. Ujedno, na razini RH veseli značajan porast kvalitete kupališne ponude, +59%, ali zabrinjava pad kvalitete sadržaja za slobodno vrijeme i animacije, za čak -9%.

Najkvaliteniji hrvatski kampovi prema ADAC-u 2019.

U donjem prikazu su navedeni najkvalitetniji kamovi u RH, oni koji po ADAC-u imaju ocjenu 4,5 ili više.

ADAC 2019 / Najbolji kampovi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj aktivno 717 kampova

Sukladno podacima iz eVisitora, Hrvatska ima 717 kampova, od čega 431 „pravih“ kampova (od njih, 26 kamp odmorišta i 77 kampirališta), 13 kampova u OPG-u te 273 kampova u domaćinstvu. Njihov ukupni smještajni kapacitet je 253.091 osoba, a oko 40% kapaciteta kampova nalazi se u kategoriji 4* ili 5*.

U 2018. su kampovi ostvarili 19.252.215 noćenja (+1,34%), dok je prosječna dužina boravka bila 6,6 dana (-2%). Godišnja puna popunjenost kampova u 2018 je 21% (nepromijenjeno u odnosu na 2017.). Od ukupnog broja gostiju, 22% su agencijski a 78% individualni.

POVEZANE VIJESTI:

DOBRE NAJAVE S NIZOZEMSKOG TRŽIŠTA, POSEBICE ZA HRVATSKU KAMPING PONUDU

POKRENUT PRVI PROGRAM CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA IZ KAMPING MENADŽMENTA U HRVATSKOJ

Vijesti: