Predstavljena aplikacija s poučnim stazama otoka Raba – Rab Archaeological Traces

Na Rabu, otoku sporta, predstavljena je mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces.  Riječ je o aplikaciji koja na zabavan i edukativan način objedinjuje tri poučne staze koje se protežu kroz...

Na Rabu, otoku sporta, predstavljena je mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces. 

Riječ je o aplikaciji koja na zabavan i edukativan način objedinjuje tri poučne staze koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux). Služeći se aplikacijom moguće je proći 34 info točke bogate zanimljivostima o dosad neistraženoj prirodnoj i kulturnoj baštini otoka – arheološkim, sakralnim i etnografski značajnim lokalitetima ili područjima. 

Aplikacija je svojevrsna nadogradnja istoimenog projekta iniciranog u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U prvoj fazi projekta, koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine, uređene su poučne staze, dok je u drugoj fazi izrađena interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič za individualno istraživanje otoka ili kao pripomoć prilikom vođenih tura. 

Aplikacija objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje te ima ugrađenu statistiku i sustav nagrađivanja. Biciklom ili pješice, uz aplikaciju može se istražiti 40 kilometara duge poučne staze s više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima.

 Na jednostavan, razumljiv i zabavan način prezentirano je tisućljetno kulturno nasljeđe otoka koje je do sada većim dijelom bilo nepoznato čak i Rabljanima, a s druge strane pruženi su utemeljeni podaci koji se baziraju na relevantnoj literaturi i istraživanjima te u cjelokupnom projektu moram istaknuti ulogu naših stručnih suradnika – arheologa Ane Konestre  i Ranka Starca te tvrtke PokloniMe koja je bila izvođač aplikacije. Iako aktualnu pandemiju nismo mogli predvidjeti, čini se da je projekt došao u pravom trenutku jer otvara mogućnosti za  aktivan, interdisciplinaran, edukativan, i što je u ovom trenutku najvažnije, siguran vid provođenja slobodnog vremena ili  godišnjeg odmora u prekrasnoj, čistoj i očuvanoj prirodi“, kazala je Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar i voditeljica projekta Rab Archaeological (T)races.

Ljubitelji prirode i aktivnog života mogu odabrati hoće li staze Rab Archaeological (T)races proći pješice ili biciklom, a prilagođene su  gotovo za  sve uzraste.

„Aplikacija je sadržajno prilagođena korisnicima različitih interesa, djeci, odraslima, rekreativcima i sportašima, zaljubljenicima u arheologiju i onima koji žele znati više. Prezentira  i valorizira arheološku baštinu, ali i prekrasne rapske krajolike. Vjerujemo, o čemu svjedoče i dosadašnja iskustva, da će ovaj projekt biti motiv dolaska na otok brojnih gostiju iz Hrvatske i inozemstva te pozivnica lokalnom stanovništvu da doživi rapske staze iz drugačije perspektive“, rekla je Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab i članica projektnog tima.

Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezanih za otok i život na njemu. Uz mnoge pozitivne reakcije i veliki interes medija, projekt su posebno prigrlili otočani.

„Dobili smo zanimljiv i atraktivan sadržaj koji kombinira kulturni i jedan od najbrže rastućih oblika turizma – aktivni turizam. Također, potaknuta su istraživanja do sada neistraženih arheoloških lokaliteta, a samim time stvaramo preduvjete za njihovu zaštitu. I na kraju, jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta je edukacija, prije svega lokalnog stanovništva o bogatstvu koje naš otok ima, jer tek kada lokalno stanovništvo shvati čime sve raspolažemo, počet će cijeniti svoj otok još i više“, izjavio je Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG Raba i član projektnog tima.

Aplikacija je na dostupna na Google Playu i App Storeu na hrvatskom i engleskom jeziku, a za sljedeću godinu najavljena je njena nadogradnja za njemački i talijanski jezik. 

Foto: TZ Rab

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN