Predstavljena projekta rješenja studenata Kulture i turizma za NP Brijuni

Studenti treće godine preddiplomskog studija Kultura i turizam s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, predstavili su svoja projektna rješenja vezana uz Nacionalni park Brijuni. Nakon provedenog dana...

Studenti treće godine preddiplomskog studija Kultura i turizam s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, predstavili su svoja projektna rješenja vezana uz Nacionalni park Brijuni.

Nakon provedenog dana na Brijunima u listopadu prošle godine gdje su obišli otok i slušali edukativna predavanja na temu Brijuna, kulturnog turizma, projektnog menadžmenta i planiranja u turizmu, studenti su dobili zadatak razviti ideje u sklopu sljedećih tema: „digitalizacija turističkih proizvoda /usluga/doživljaja“, „razvoj i turistička valorizacija ostalih otoka (uz otok Veliki Brijun)“, „kultura i turizam – novi proizvodi kulturnog turizma“ te „kultura i zdravstveni turizam“.

Neki od projekata koji su osmislili studenti su „Digitalizacija proizvoda kulturnog turizma Brijuna“, „Vaš concierge na Brijunima“, „Vile oživljenog vremena“, „Adrenalin i glamping na Malom Brijunu“, „Posebna priča i drugačija lepeza događanja s emocijama povodom 100-te godišnjice smrti Paula Kupelwiesera“,  i dr.

Projektom „Digitalizacija proizvoda kulturnog turizma Brijuna“ osmišljena je mobilna aplikacija koja bi pružala mogućnost rezervacije smještaja gostiju na otoku Veli Brijun, rezervacije i kupnja izleta, navigacije po otoku, kao i informacije o atrakcijama, VR ture, kalendar događanja i sl.

„Concierge na Brijunima“ bio bi zadužen za pružanje detaljnih informacija gostima o lokalnim događanjima i zanimljivostima otoka. Također, razvijena je i aplikacija koja bi sadržavala sve informacije o Brijunima, profile concierge staff-a, lokaciju i kontakt te galeriju slika i video sadržaj sa znamenitostima.

Studenti / Facebook

Projekt „Vile oživljenog vremena“ pretpostavlja razgledavanja brijunskih vila uz scenski spektakl iz vremena Kupelwiesera, Kocha ili Tita, kao i virtualni doživljaj u kojem bi posjetitelji imali izravan doticaj s likovima.

Povodom 100-te godišnjica smrti Paula Kupelwiesera, studenti su osmislili inovativna događanja poput umjetničke izložbe prapranećaka Paula Kupelwiesera, konferencija za mlade studente i doktorande, virtualne šetnje Brijunima iz doba Austrougarske, kazališne predstave o Kupelwieseru i sl.

Studente je potrebno što više uključivati u ovakve i slične projekte u suradnji s predstavnicima poslodavaca jer time dobivaju mogućnost da izraze vlastitu kreativnost i direktno implementiraju teorijske spoznaje i ono naučeno na nastavi u praksu.“, istaknula je Tea Golja, profesorica kolegija Menadžment u kulturi i turizmu.

Voditeljica Odjela hotelijerstva u JU NP Brijuni, Nataša Stojkovski, istaknula je kako Brijuni imaju izniman potencijal za razvoj specijaliziranog hotelijerstva kulturnog i društveno odgovornog turizma. Danas preko 40% putovanja motivira neki oblik uživanja u materijalnoj i nematerijalnoj kulturi, zbog čega je bitno uključiti studente Kulture i turizma u razvoj turističkih doživljaja kako bi unijeli osvježenje i inovativne ideje i prijedloge.

Foto: Nacionalni Park Brijuni / Facebook

Vijesti: