Predstavljeno 4. izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2021. Fabricio Vežnaver proglašen za Chefa godine

U Zagrebu je prošli tjedan predstavljeno četvrto izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2021, u koji je uvršteno više od 400 restorana, popularnih lokala i vina iz cijele Hrvatske. Unatoč...

U Zagrebu je prošli tjedan predstavljeno četvrto izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2021, u koji je uvršteno više od 400 restorana, popularnih lokala i vina iz cijele Hrvatske.

Unatoč višemjesečnom lockdownu, hrvatski Gault&Millau Croatia jedini je gastronomski vodič objavljen uoči turističke sezone. Snažan je to poticaj promociji restoranske scene na domaćem i inozemnom tržištu, jer u gotovo 60 godina postojanja ovaj se vodič etablirao u 25 zemalja, a kuharske kapice (toke) otisnute na žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu.

Svjesni smo da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje i chefove, koji su možda najviše stradali zbog lockdowna. Gault&Millau ih želi poticati da se i dalje bore i da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja“,  istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua.

Tom prigodom već tradicionalno podijeljeni su trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj.

Dobitnici Trofeja Gault&Millau Croatia 2021

Tako je za Chef-a godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia izabran Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Savudrije. Trofej veliki chef sutrašnjice osvojila su tri chefa – Marina Gaši, iz restorana Marina u Novigradu, Matija Bogdan iz zagrebačkog restorana Mano, te Marko Gajski, chef LD restorana iz Korčule.

Trofej chef tradicijske kuhinje pripao je Marici Posavec iz restorana Didin konak u Kopačevu, dok je Zlatko Marinović, chef splitskog restorana NoštromoosvojioTrofej chefa nove tradicijske kuhinje. Trofej mladi talent godine osvojili su Dino Knežević, iz restorana Nobilion, hotela Ikador u Iki, te Bernard Korak iz restorana Korak u Jaski.

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnica Amélie osvojila je Trofej chef slastičar, a šibenskoj konobi Marenda 2 i njezinoj šefici Ankici Milković pripao je Trofej za najbolji  POP lokal.

Trofej šef sale & servis 2021. osvojio je dvojac – Davide Kmet i Davor Antolović iz Rio Snack Bara u Rovinju. U kategoriji najboljih restorana slavili su 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, te šibenski Pelegrini i njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan. Prvi put u četiri godine koliko je Gault&Millau prisutan u Hrvatskoj dodijeljen je Trofej za zasluge, grupi kuhara udruženih u inicijativi Chef kuha doma

Chef godine Fabricio Vežnaver i supruga Ljiljana

Na Gault&Millau svečanosti uručene su i stipendije Raise the Bar mladim polaznicima tog edukativnog programa Coca Cole, namijenjenog poboljšanju kvalitete i znanja u segmentu ugostiteljstva i turizma.

Upravo neki od najboljih hrvatskih chefova bili su članovi žirija za izbor stipendista, a stipendije za usavršavanje na prestižnim svjetskim kulinarskim učilištima Grgi Bačeliću, Tiboru Klobučaru i Matiji Kuzmiću, uručila je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca Cola Adria.

Foto: Gault&Millau Croatia

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN