Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u iznosi 18,9 %

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), tijekom 2016. godine, prihodi u turizmu od stranih gostiju, iznosili su 8 milijardi i 635 milijuna eura, što u odnosu na 2015. godinu...

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), tijekom 2016. godine, prihodi u turizmu od stranih gostiju, iznosili su 8 milijardi i 635 milijuna eura, što u odnosu na 2015. godinu (7 milijardi i 962 milijuna eura), predstavlja rast od 8,5 posto, odnosno 673 milijuna eura.

U četvrtom tromjesečju, odnosno tijekom mjeseca listopada, studenog te prosinca 2016. godine prihodi od turizma iznosili su 733 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (663 milijuna eura) predstavlja rast od 10,5 posto, odnosno rast od 70 milijuna eura. „Rezultati prihoda u turizmu premašili su naša očekivanja pogotovo u posljednjem tromjesečju gdje smo ostvarili rast od 10,5 posto. Uz domaću potrošnju prihodi od turizma u 2016. godini premašili su 10 milijardi eura što predstavlja dosad najbolji rezultat te čime smo se još više približili našem zacrtanom cilju, a to je ostvarivanje 14 do 15 milijardi eura prihoda u turizmu do 2020. godine. Ovaj rezultat pokazatelj je da se hrvatski turizam razvija u pravom smjeru i ovim putem čestitao bih svim djelatnicima u turizmu koji su svojim radom, trudom i kreativnošću doprinijeli ovim odličnim rezultatima.“ istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli te dodao kako je se u ovoj godino očekuje preko 800 milijuna eura investicija u turizmu.

Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u u 2016. godine iznosio je 18,9 posto što predstavlja rast od 0,7 postotnih poena u odnosu na 2015. godinu. U četvrtom tromjesečju udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u  iznosio je 6,4 posto, što u odnosu na isti period 2015. predstavlja rast udjela od 0,4 postotnih poena.

Problem nije u turizmu, nego lošeg stanja gospodarstva 

Jako je loše kada Dražava toliko ovisi o jednom sektoru, a pogotovo o turizmu gdje jedna kišna godina na koju ne možeš utjecati može dovesti Državu u bankrot. Optimalno bi bilo da je udio turizma u BDP-u maksimalnih 5 posto, no glavni problem nije turizam nego što svi drugi sektori nisu na puno boljoj razni. Pogotovo proizvodnja i izvoz koji bi uz turizma ( cjelogodišnji ) trebali biti naše glavne gospodarske grane. Udio turizma u Hrvatskoj je 18,9 posto i daleko je najviši u Europi. Recimo, jedna Njemačka ima udio turizma u BDP-u 1,1 posto, Italija 2,2 posto, Francuska 1,9, Španjolska 4,7…

No to nije problem turizma, nego lošeg stanja u Državi tj. svih drugih gospodarskih sektora. Nažalost, to nam govori i kako smo već odavno „propali“ no kako toga nismo svjesni. Pitanje je što dalje i gdje će Država nametnuti novac za svoje troškove. Već imamo veliko porezno opterećenje, razne namete, veliku administraciju kao i preveliki javni sektor kojeg opet privatni sektor financira. Sve to i još mnogo toga strašno guši proizvodnju, poduzetništvo, mladi ljudi i stručnjaci odlaze, a što će biti dugoročno tj. sutra to očito nitko ne razmišlja.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN