Primjer kako se razvija turistički proizvod: Predstavnici Kuća za odmor i Agroturizma s pričom posjetili Savinjsku dolinu u Sloveniji

Predstavnici Kuća za odmor i Agroturizma s pričom iz Varaždinske županije, u sklopu studijskog putovanja posjetili su Savinjsku dolinu u Sloveniji. Putovanje je organizirala Turistička zajednica Varaždinske županije s ciljem...

Predstavnici Kuća za odmor i Agroturizma s pričom iz Varaždinske županije, u sklopu studijskog putovanja posjetili su Savinjsku dolinu u Sloveniji. Putovanje je organizirala Turistička zajednica Varaždinske županije s ciljem upoznavanja s primjerima dobre prakse seoskog turizma, kao i prenošenja znanja i iskustava među poduzetnicima.

Na ovom se djelu Slovenije nalaze brojna poljoprivredna gospodarstva, koja su od 80-ih godina prošlog stoljeća započela s pružanjem dopunske turističke djelatnosti, a mnoga od njih danas su poznati objekti seoskog turizma. Četiri takva gospodarstva, od kojih svako pruža različite usluge, bila su domaćini ovog studijskog putovanja.

Obilaskom Sorževa mlina, Kmetije Urške, Kmetije pri Krošlovih i Kmetije Pri Mlinarju sudionici su dobili uvid u funkcioniranje i organizaciju seoskog turizma kod susjeda, ali i brojne ideje o tome kako povezati poljoprivrednu proizvodnju i turizam bilo da su to smještajni kapaciteti, ponuda hrane i piće, kušaonice, prezentacijski centri itd,” ističu iz TZ Varaždinske županije.

Ovakva su putovanja osobito važna za buduće nositelje certifikata Agroturizam s pričom, novog projekta TZ Varaždinske županije o kojem uskoro više, posebno zbog činjenice da je seoski turizam u Varaždinskoj županiji tek u svojim začecima.

Važno je za naglasiti kako se u Varaždinskoj županiji nalazi najbolji projekt brendiranja ruralnog smještaja kroz gore spomenut projekt – Kuće za odmor s pričom, te kako je cijela priča pametno povezana.

Osim brendiranja smještaja i postavljanja standarda kvalitete, pokrenut je i projekt povezivanja OPG-ova sa smještajnim objektima i to direktno s varaždinskog placa u „Kuće za odmor s pričom“.

Prvi korak povezivanja poljoprivrednih proizvođača varaždinskog kraja s Kućama za odmor realiziran je putem takozvane „Varaždinske kištrice“ koju svaka grupa gostiju dobiva kao poklon dobrodošlice, a cilj je prezentaciju autohtonih proizvoda Varaždinske županije.

Naime, Turistička zajednica Varaždinske županije za sve nositelje standarda „Kuće za odmor s pričom“ osigurala je besplatnu „Varaždinsku kištricu“ koja sadrži Varaždinsko bučino ulje, medenjake, med, mlince od hajdinog brašna, lavandu i eko-kozmetiku, te turističke brošure sa svim relevantnim informacijama. 

Dostupnost svježih namirnica, bez napuštanja Kuće za odmor, prepoznata je kao prilika za još bolje povezivanje malih poljoprivrednika s turizmom i uključivanje šire lokalne zajednice u razvoj i podizanje kvalitete „Kuća za odmor s pričom“.

Varaždinska tržnica ima status Certificirane seljačke tržnice koji jamči prodaju izravno od proizvođača i ekološko porijeklo proizvoda. Cijena dostave ovisi o udaljenosti kuće za odmor, a cjenik namirnica moguće je provjeriti OVDJE.

Nastavak priče je i dostava namirnica direktno s tržnice. Nakon što je Gradska tržnica Varaždin pokrenula dostavu namirnica u domove građana Varaždina, sada je mogućnost direktne dostave namirnica s tržnice dostupna i za sve goste „Kuća za odmor s pričom“.

/ / / Genijalno i tako jednostavno. Krenula dostava namirnica direktno s placa na kućni prag turista u „Kućama za odmor s pričom“

/ / / Započela promotivna kampanja najboljeg hrvatskog projekta brendiranja ruralnog smještaja – Kuće za odmor s pričom

Tu je naravno i jedna web stranica koja objedinjuje smještaje pod Kuće za odmor s pričom, ciljane promotivne kampanje, posebna stranica na društvenim mrežama, edukacije itd… Sve u svemu odlična zaokružena priča – destinacijska priča razvoja jednog specifičnog turističkog proizvoda. A spomenuto studijsko putovanje kolegama u Savinjsku dolinu u Sloveniji je samo nastavak povezane priče oko razvoja ovog odličnog proizvoda.

Sudionici su tako kroz razgovor s predstavnicima seoskih turizama u Sloveniji dobili izvrsnu priliku za učenje od najboljih primjera iz susjedstva čija je ponuda, budući da se razvija već duži niz godina, na zavidnom nivou“, dodaju iz TZ Varaždinske županije.

Na studijskom putovanju sudjelovali su i predstavnici turističkih zajednica iz Varaždinske županije kojima su primjeri također vrijedan izvor informacija za donošenje odluka i usmjeravanje ovog oblika turizma kako bi se od samih početaka poticao njegov održiv razvoj.

Ovakva studijska putovanja su iznimno važna, a mogu reći i ključna za razvoj turizma. Trebamo izaći van svojih okvira i sami biti gosti / turisti u istom smještaju u nekoj drugoj regiji, razmjenjivati ideje i prakse, te učiti iz pozitivnih primjera. Nažalost ovakvih studijskih putovanja je premalo i zato velika pohvala za TZ Varaždinske županije na ovom potezu, kao i na razvoju “Kuće za odmor s pričom”.


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN