Prve govorničke radionice za profesionalno usavršavanje turističkih vodiča

Prvi put u Hrvatskoj pruža se mogućnost strukturiranog i profesionalnog govorničkog doobrazovanja profesionalcima u turizmu i kulturi. Dr. sc. Ines Carović, profesorica na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u...

Prvi put u Hrvatskoj pruža se mogućnost strukturiranog i profesionalnog govorničkog doobrazovanja profesionalcima u turizmu i kulturi.

Dr. sc. Ines Carović, profesorica na Odsjeku za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i govorna trenerica u IN-DEA SOLUTION i Ana Gašparović, M.A. direktorica turističke agencije Insula Tours i turistička vodičica, kreirale su specijalizirane govorničke treninge za profesionalno usavršavanje turističkih vodiča, pratitelja i djelatnika u kulturi pod nazivom “WOWguiding“.

Odlična turistička priča i svakako vrlo korisna radionica tj. edukacija kako da Vas se čuje, a turističkim vodičima je to ključno, zar ne? Turistički vodiči moraju biti jasni, glasni i razumljivi jer ukoliko je suprotno sve pada u vodu i nema nikakvog efekta, osim negativnog kako ta turiste tako i za turističke vodiče.

“WOWguiding“ su trodnevne govorničke radionice, podijeljene u nekoliko tematskih cjelina s naglaskom na prepoznavanje, savladavanje i osnaživanje glasovnih mogućnosti i govorničkih vještina turističkih vodiča, pratitelja te djelatnika u kulturi. Naglasak je stavljen na govorno vođenje i interpretaciju koja dočarava priču i posebnost lokaliteta, predmeta, legende, povijesti, prirodne i kulturne baštine. Radionice se temelje na intenzivnom radu u malim grupama s naglaskom na individualnim pristupu jer svaki vodički glas je jedinstven i u tom kontektstu ga treba sagledavati kako bi svaki polaznik mogao maksimizirati svoje glasovne mogućnosti.

wowguiding-inesana

Tijekom treninga polaznici će saznati kakav je njihov fonetski status glasa, naučiti pravilno koristiti dikciju, izbjegavati zvučne stanke i poštapalice, usavršiti elegantnost govornog izraza i kontrolirati neverbalne znakove s ciljem da postanu WOW vodiči. Nakon usvajanja govorničkih vještina vodiči će samopouzdanije, kvalitetnije i vjerodostojnije orkestrirati doživljaje svojih posjetitelja uključujući sva osjetila. Na osobnoj razini vodiči će usavršiti izgovor, prilagoditi tempo i ritam govora te osvijestiti ekspresivnost izgovora.

Radionice WOW guiding su osmišljene kao govorni trening i svakom se vodiču pristupa individualno. Iz razgovora s djelatnicima u turizu i kulturi se pokazalo da se jako malo radi na govornoj pripremi i njezi glasa. U Hrvatskoj imamo zavidnu stručnost u vođenju što se tiče opće pripremljenosti i informiranosti o kulturnoj i prirodnoj baštini. No neki imaju vrhunsku keativnost u oblikovanju priče, ali im je glas previsok, nosan ili ne mogu jako glasno dugo govoriti pa im glas promukne. Drugi su frfljaju i teško ih je razumjeti, ali imaju magnetičan glas. Cilj radionica je da svaki polaznik popravi svoje loše detalje, ali i da one dobre dovede do vrhunske izvedbe. Treba malo treninga da se postane WOW vodič, a to znaju oni kojima se posjetitelji vraćaju i koje traže. ” istiće dr.sc. Ines Carović te dodaje kako treba malo treninga da se postane WOW vodič, a to najbolje znaju oni kojima se posjetitelji vraćaju i koje traže.

Pjesnik se rađa, govornik postaje

Način i stil interpretacije materijalne ili nematerijalne baštine utječe na doživljaj nekog lokaliteta u očima i ušima posjetitelja. Suvremeni posjetitelj želi jedinstveno i autentično iskustvo, ali istovremeno želi to iskustvo podijeliti i preporučiti svojim prijateljima. Ulaganje u kvalitetno doobrazovanje djelatnika u kulturi i turizmu je od izuzetne važnosti jer su to osobe koje provode najviše vremena i izravnoj su komunikaciji s gostima te su ključni za uspjeh putovanja i zadovoljstvo gostiju.

Prije ove korisne govorničke radionice, isprobajte i ispunite upitnik o samoprocjeni vokalnog zamora, ipak je najteže čuti samog sebe. Zato provjerite svoj glas i educirajte se na ovoj odličnoj radionici. Radionice se održavaju u terminima od 10-12. i 24.-26.studenog 2016. godine u sklopu coworking prostora HUB 385 na adresi Petračićeva 4, Zagreb.

Više informacija o govorničkoj radionici “WOWguiding“ pogledajte ovdje

Opis radionica

ČETVRTAK 9:00h – 16:00h 

2 radionice:

1/6 Dobrodošli u svijet govora – opće govorne vještine

2/6 Vaš idealan glas – neprocjenjiv alat – fonetski status

PETAK 9:00h – 16:00h

2 radionice:

3/6 Ovaj vodič zna dočarati priču – interpretacija i elegantnost govornog izraza

4/6 Kad te vidim, znam kakav si vodič- neverbalni znakovi, govorni i slušalački bonton

SUBOTA 9:00h – 16:00h

2 radionice:

5/6 Prigodni govori i motiviranje auditorija

6/6 Reci pred kamerom – prilagodba glasa tehničkim uvjetima

U dnevnom rasporedu predviđena je i pauza za ručak. Osiguravamo materijal za radionice, piće i grickalice, dodatnu online podršku – savjetovanje putem emaila i telefona.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN