Prvi pametni stup za bicikle postavljen u Topuskom

U svrhu promocije zdravog života načina života, ljubavi prema biciklizmu, korištenju Sunca kao obnovljivog izvora energije, poticanja atraktivnosti okuženja u kojem se nalazi Davor Žugaja i Kristina Kuzmanić osmislili...

U svrhu promocije zdravog života načina života, ljubavi prema biciklizmu, korištenju Sunca kao obnovljivog izvora energije, poticanja atraktivnosti okuženja u kojem se nalazi Davor Žugaja i Kristina Kuzmanić osmislili su odličan inovativan proizvod – prvi pametni stup za bicikle „ Recro bike service“ koji je postavljen u Topuskom.

Svi biciklisti koji se zateknu uz tamošnje jezero mogu uz pomoć Sunčeve energije napuniti gume, iskoristiti alat iz spremnika u stupu za manje popravke, zamjenu gume ili slično te usput napuniti i svoje mobitele.

To je stup koji za svoj rad koristi energiju Sunca, višak energije sprema u svoje akumulatore, a pokreće kompresor za pumpanje biciklističkih guma i punjač mobitela, a kada padne noć pokazuje svoju veličinu dajući prekrasno svjetlo pod kojim možete servisirati vaš bicikl i kada se nađete na stazi i u kasnije noćne sate. “Stup je samoodrživ. Napaja se solarnom energijom, nema kopanja, nije potrebna infrastruktura, a ugrađena LED rasvjeta od stupa visokog 2,6 metara stvara i noćnu uličnu svjetiljku, tako da su popravci bicikla mogući i noću. Materijali su nehrđajući, kvalitetni inoks i aluminij, i ne treba im gotovo nikakvo održavanje te su idealni za biciklističke rute kroz prirodu ” rekao je Kristian.

Prvi pametni stup za bicikle sadrži spremnik za osnovni alat za brzi popravak bicikala i u potpunosti je izrađen od nehrđajućeg materijala, inox i aluminiji. Izrađen je od više rastavljenih segmenata koji olakšavaju transport i štite elektroničke komponente instalirane u samom uređaju od vremenskih utjecaja. I ono jako važno, cijeli sustav se puni putem sunčeve energije, te se u kratkom roku napuni i izdrži rad kroz cijeli dan, a bez Sunca može izdržati dva dana, što ga čini autonomnim i tijekom zimskih mjeseci.

Uz pomoć Sunčeve energije mogu se napuniti gume, ali i mobiteli, te se može iskoristiti alat iz spremnika u stupu da se zamijeni guma

 

No to je samo prvi korak, a cijelu priču treba pratiti i sustav tj. napraviti cijelu infrastrukturu za cikloturizam, a ne samo bike karte označiti digitalno, i zaokružiti turistički proizvod. Kroz cikloturizam svakako se nudi na pladnju veliki potencijal, ali trebamo posložiti cilju priču kako treba, kako ističe Nedo Pinezić ” Ako nemate uređene biciklističke staze, punionice baterija za e-bike, biciklističkih servisno-prodajnih centara, javni prijevoz prilagođen biciklistima, “pomoć na cesti” za bicikliste, praonice sportskih trikoa, i drugo, teško možete doći u poziciju Njemačke koja od cikloturizma godišnje ostvaruje 10 milijardi eura prihoda.”

Prvi korak je tu, a ostalo je na drugima da slijede ovaj odličan inovativan proizvod i naprave lijepu zaokruženu turističku priču.

Povezane vijesti: