Prvi sustav javnih bicikala na području Dalmatinske zagore

Danas je u Drnišu pušten u rad prvi sustav javnih bicikala na području Dalmatinske zagore. Sustav javnih bicikala namijenjen je svim građanima Drniša, te posjetiteljima i turistima, kojima će...

Danas je u Drnišu pušten u rad prvi sustav javnih bicikala na području Dalmatinske zagore.

Sustav javnih bicikala namijenjen je svim građanima Drniša, te posjetiteljima i turistima, kojima će se ovim projektom osigurati dodatni turistički sadržaji.Sustav javnih bicikli na području Grada Drniša nabavljen je kroz projekt Adriatic Canyoning – ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURS, a kroz projekt su nabavljena 2 terminala i 12 bicikli – 8 gradskih (klasičnih) i 4 brdska bicikla.

Sustav javnih bicikli na području Grada Drniša čine dva punkta sa terminalom i biciklima.  Jedan punkt je postavljen u samom centru grada – pored Autobusnog kolodvora, a drugi pored seoskog domaćinstva Etnoland  na Pakovu Selu, kojeg godišnje posjeti preko 40 tisuća gostiju iz različitih dijelova svijeta.

Potrebno je naglasiti da je ovo prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske zagore, koja se sve više profilira kao cikloturistička destinacija, dok Grad Drniš i ovim projektom pokazuje da ulaže u održivost i zaštitu okoliša, a sve uz primjenu modernih tehnologija i praćenje europskih trendova.

Cilj projekta Adriatic Canyoning je upravo da destinacije u jadranskom zaleđu postanu prepoznatljive kao outdoor destinacije, koje će kroz aktivnosti održivog korištenja i posjećivanja lokaliteta prirodne i kulturne baštine podići kvalitetu domaćeg stanovništva, a kroz aktivnosti razvoja održivih turističkih proizvoda poput sustava javnih bicikli doprinijeti gospodarskom razvoju lokalne zajednice.

Javni su bicikli sve popularniji oblik prijevoza u 17 hrvatskih gradova i općina među kojima je od danas i Drniš. Nakon službenog predstavljanja projekta, uslijedila je probna vožnja javnim biciklima, a uzvanicima je najatraktivnija bila jednostavnost korištenja putem besplatne mobilne aplikacije „nextbike“ za brz i jednostavan najam bicikala. Sustav javnih bicikala značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem, a također utječe i na produljenje turističke sezone.

Projekt Adriatic Canyoning  financiran  je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., u  sklopu njegove treće prioritetne osi „Unapređenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”. Ukupna  vrijednost mu je 1.879.251,32 EUR, od čega je sufinanciranje iz EU sredstava 1.597.363,59 odnosno 85%. Projekt je započeo 1. srpnja 2017., a trajat će 30 mjeseci, odnosno  do 31. prosinca 2019. godine.

Pored Grada Drniša, partneri na projektu su Grad Široki Brijeg i Općina Grude (BiH),  Grad Obrovac i Razvojna agencija Zadarske županije ZADRA NOVA (Hrvatska) i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog (Crna Gora).

Grad Drniš je sklopio ugovor o održavanju sustava javnih bicikli u probnom periodu od 3 mjeseca sa tvrtkom Sustav javnih bicikli d.o.o. u razdoblju od 11. srpnja do 11. listopada 2018. godine, tako da  jednom registrirani korisnik u Drnišu  nextbike bicikle može koristiti u više od 150 gradova u svijetu pri čemu uživa u neograničenom broju besplatnih vožnji u trajanju do 30 minuta.

POVEZANA VIJEST:

VUKOVAR MEĐU SEDAMNAEST GRADOVA U HRVATSKOJ KOJI JE UVEO NEXTBIKE SUSTAV JAVNIH BICIKALA

[ SPIN CITY & NEXTBIKE ] ZAJEDNIČKOM SURADNJOM DO POTPUNE USLUGE GRADSKOG PRIJEVOZA U ZAGREBU

Vijesti: