Rab postao prvi Europski otok sporta

Na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu Rabu je dodijeljeno veliko priznanje „Europskog otoka sporta 2019.“, što je ujedno prvi put da je neki otok osvojio ovu vrijednu titulu. ...

Na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu Rabu je dodijeljeno veliko priznanje „Europskog otoka sporta 2019.“, što je ujedno prvi put da je neki otok osvojio ovu vrijednu titulu. 

Rapsku delegaciju na svečanosti predvodio je gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, a događanju su prisustvovali i visoki predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i ACES Europe, predstavnici nagrađenih gradova te mediji iz čitave Europe. Predsjednik Federacije europskih sportskih prijestolnica i gradova (ACES Europe), Gian Francesco Lupatelli, dobitnicima je dodijelio priznanja u pojedinačnim kategorijama, a pored Raba među dobitnicima iz Hrvatske, našli su se još i gradovi Sisak i Prelog. Prijestolnicom sporta za 2019. godinu proglašena je Budimpešta.

Ovo je priznanje Rabu osiguralo prepoznatljivost i mjesto među europskim sportskim gradovima, kao i mogućnost lakše dostupnosti značajnih sredstava iz EU za daljnja ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu. Inače, Rab je treći po redu grad koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika.

Ponosan sam i sretan što je titula prvog Europskog otoka sporta 2019. pripala Rabu, našem malom mediteranskom raju, koji se osim 130 godina dugom tradicijom organiziranog bavljenja turizmom može pohvaliti i gotovo jednako dugom sportskom tradicijom. Sport je dio našeg identiteta, stil života, a ovo priznanje samo je potvrda sportske osviještenosti, aktivnosti i uspjeha grada i otoka Raba, te poticaj za daljnji napredak. Ulaganje u sport ulaganje je u mlade, odnosno u budućnost. S ponosom ćemo nositi stečene oznake te ih nastojati opravdati u društvu europske sportske elite, poručio je Nikola Grgurić, gradonačelnik  Raba.

Odlična priča za razvoj sportskog turizma

Svakako kako je ovo odlična prilika z pozicioniranje i brendiranje cijelog otoka Raba kao sportske destinacije, kako rekreativno tako i profesionalno. Naravno, to je tek šlag na torti, a ispod toga mora postojati kvalitetna infrastruktura kao prvi preduvjet, te razne druge usluge koje se vežu uz sport, pogotovo profesionalni.
No, svakako nagrada, priznanje i titula, kao što je “Rab prvi Europski otok sporta” ima vrijednost koliko se napravi dodana vrijednost kroz brendiranje. Tako je recimo Advent u Zagrebu svakako iskoristio titulu najboljeg Adventa u Europi snažnim i pametnim brendiranjem, dok je recimo Zadar, kao najbolja europska destinacija prema izboru European Best Destinations, nije iskoristio niti kapitalizirao istu.
Dakle, ovo je odličan temelj za priču, no posao tek počinje.

Inače, rabljani ove godine imaju niz razloga za slavlje. 

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma u Hvaru najpoznatija rapska manifestacija, Rabska Fjera, proglašena je turističkim događajem godine, a nešto ranije u rujnu je Turistička zajednica grada Raba prema ocjeni Nautičke patrole osvojila nagradu za najveći doprinos razvoju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Prošloga mjeseca, pak, Kuća Rabske torte primila je nacionalnu godišnju nagradu Simply the Best u kategoriji Ugostiteljski objekti s ponudom tradicijske hrane i pića za područje jadranske Hrvatske.

POVEZANA VIJEST:

SAZNAJTE KAKO SE RAZVIJA SPORTSKI TURIZAM U MEĐIMURJU, A NE RADI SE O NOGOMETU

HOĆEMO LI NAPOKON SPORTSKI TURIZAM OD POTENCIJALA PRETVORITI U RESURS?

NAJAVLJEN POZIV ZA ISKAZIVANJE INTERESA ZA PROVEDBU PROJEKTA SPORTSKA HRVATSKA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN