Re-open EU: Zašto je Hrvatska i dalje podijeljena na dvije regije, a ne po županijama? Hoće li napokon netko poslati dopis i reagirati?

Jučer je Njemački Institut za zdravstvo Robert Koch uklonio četiri hrvatske županije s liste rizičnih područja. Sukladno tome je i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova ukinulo negativno upozorenje za putovanja u...

Jučer je Njemački Institut za zdravstvo Robert Koch uklonio četiri hrvatske županije s liste rizičnih područja. Sukladno tome je i njemačko Ministarstvo vanjskih poslova ukinulo negativno upozorenje za putovanja u navedene županije što znači kako se pri povratku u Njemačku iz spomenutih županija ne mora predočiti negativan PCR test i nije potrebna karantena.

Odlična vijest, a koja je ponovno otvorila jedno ključno pitanje. Zašto je Hrvatska i dalje podijeljena na dvije regije, a na po županijama?

No krenimo redom…

Europa je simbol za sinergiju, suradnju, zajedničko tržište i zajednički nastup. No upravo u kriznoj situaciji izazvanom Covid-19 krizom to se pokazalo kao najslabija karika. Nažalost, Europska komisija se pokazala troma, bez sinergije i ono najvažnije kasno donosi odluke, što je u svakoj kriznoj situaciji pogubno. A kada nema reda i kada se odluke ne donose brzo, onda je nered i anarhija. Upravo se to dogodilo prošlog ljeta sa zatvaranjem granica, gdje je svaka država za sebe i iz svojih vlastitih interes igrala igru kako joj odgovara. Neizvjesnost je bila na vrhuncu. Isto se dogodilo i s cjepivom, a i dalje se događa. Slabost na odlučne i konkretne odluke dovelo je opet do točke pucanja te sve više država razmišlja ili samostalno uvodi rusko cjepivo, protivno dogovoru EK. Sve je to rezultat sporog donošenja odluka. Za liderstvo je potrebno više odlučnosti.

No vratimo se na temu turizma. Nakon neizvjesne situacije oko otvaranja turističke sezone u cijeloj Europi, pa tako i Hrvatskoj, medijskog prepucavanja i prljavih igara, sve oči su bile uprte prema EK i vršio se pritisak za konkretne odgovore.

Prvi pravi korak bio je tek u mjesecu lipnju prošle godine, kada je Europska komisija pokrenula je mrežnu platformu “Re-open EU” za siguran nastavak putovanja i turizma u Europi. Platforma služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije. Iako je platforma donesena s velikim zakašnjenjem, napokon je stvoren neki konkretan i transparentni okvir. Ubrzo nakon pokretanja platforme ustanovilo se kako ista ima veliku manu, a to je da su države označene kao cjeline, a ne po regijama.

/ / / PREDSTAVLJENA WEB STRANICA EUROPSKE KOMISIJE ZA SIGURNA PUTOVANJA I TURIZAM U EU – RE-OPEN EU

I opet, brza reakcija na korekciju je izostala, a krenule su negativne kampanje i medijski spinovi drugih zemalja prema Hrvatskoj, s ciljem da odvrati svoje građane od putovanja u Hrvatsku, te da ih se zadrži u svojoj državi. Kao jedan od negativnih primjera izdvojimo prilog njemačke televizije RTL koja je objavila stare snimke sa Zrća, imputirajući kako se u Novalji za vrijeme Covida19 navodno održavaju festivali.

Dok se u neizvjesnoj i paničnoj situaciji oko otvaranja turističke sezone čekao odgovor Europske komisije, čekala se i reakcija naše države. Reakcija na medijske prljave igre, jer svaka negativna vijest je isti dan blokirala i nove rezervacije, tako i odgovor da se Hrvatska mapira kroz regije. Dok je tiha diplomacija djelomično urodila plodom, recimo u slučaju Slovenije, ipak se očekivala odlučnija reakcija prema europskom tržištu. Tako su razni turistički djelatnici i udruženja svojim gostima i europskim medijima slali demantije. S druge strane, očekivala se reakcija i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se Hrvatsku mapira kroz regije odnosno županije. Umjesto toga, imali smo bizarnu situaciju da nas je Nizozemska stavila na crveno listu, jer nije dobila epidemiološke podatke iz Hrvatske.

/ / / Medijska hajka se nastavlja. Uključimo se, mi moramo biti naratori, a ne drugi

Ono što je trebala napraviti naša država, kad je već EK bila troma, napravila je 27. srpnja 2020. godine Hrvatska udruga turizma. HUT je tako predstavio web stranicu Corone Region Tracker s ciljem pravodobnog i točnog informiranja javnosti o broju slučajeva COVID-19 u hrvatskim regijama. 

Na HUT-ovoj karti Hrvatska je bila podijeljena na četiri regije: Sjeverna obala (Istra i Kvarner), Južna obala (Dalmacija), Središnja Hrvatska (Zagreb i okolica) i Istočna Hrvatska, što također nije bilo korektno, jer je ista u startu trebala biti mapirana po županijama, a ne po regijama kako ih je vidio HUT. No, HUT je ove godine (ako se ne varam, možda i prije) revidirao kartu te je sada vidljiva svaka županija, iako je i dalje na vrhu ostala podjela Hrvatske po već spomenutim regijama.

Europska komisija 5. rujna 2020. donosi prijedlog preporuka kako bi osigurala da sve mjere država članica, kojima se ograničava slobodno kretanje zbog pandemije koronavirusa, budu koordinirane i da se jasno komuniciraju na razini EU-a.

Prošlo je ljeto, a u listopadu 2020. godine države članice EU-a su se uspjele uskladiti oko zajedničkih kriterija za označavanje regija prema broju zaraženih koronavirusom.  Na temelju podataka koje dostavljaju države članice u Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, objavljena je karta zemalja EU po različitim bojama ili zonama (zelena, narančasta, crvena, siva) – i to po regijama, što je ključno.

/ / / POSTIGNUT DOGOVOR IZMEĐU DRŽAVA ČLANICE EU-A: DEFINIRANI ZAJEDNIČKI KRITERIJI ZA OZNAČAVANJE REGIJA PREMA BROJU ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Ali… Hrvatska je od tada podijeljena na dvije regije, a ne po županijama. I što je najtragičnije, i nakon pet mjeseci još uvijek je tako. A nova turistička sezona se bliži. Tržište se budi. Rezervacije se polako skupljaju.

Dolazi teška jesen i zima, te se očekivalo kako će EK sada imati vremena, bez obzira na cijelu situaciju i tijek događanja i drugi ili već treći val epidemije, donijeti konkretne smjernice i standarde za putovanje na razini europskog tržišta.

U cijelom tom periodu sva turistička udruženja pokušavaju ubrzati Europsku komisiju i dobiti odgovore na ključna pitanja te zajednički okvir za “stabilno” otvaranje turističke sezone na razini EU. Jasni kriteriji i standardi putovanja unutar EU su imperativ i prvi preduvjet za donekle stabilnu turističku sezonu, sukladno vremenu.

Ali i dalje čekamo i nemamo odgovor na ključna pitanja kao što su: covid putovnice ili propusnice, koja nisu i ne smiju biti preduvjet za putovanje, validaciju brzih ili PCR testova tj. usklađeni EU okvir za testiranje vezano za putovanja koji bi trebao obuhvaćati sve države članice, međusobno priznavanje testova između država članica. Potrebna je i provjera valjanosti upotrebe antigena i drugih brzih testova u turističke svrhe, zajedno s redovnom procjenom prihvaćenih testova kako se poboljšava njihova učinkovitost, kako bi se izbjeglo posjedovanje 27 različitih potvrda koje obuhvaćaju ispitivanje, cijepljenje i / ili imunitet. Važno je za naglasiti, kako Covid putovnice ili potvrde nisu niti ne smiju biti jedini uvjet za putovanje.

Dok EU i dalje vijeća, mi i dalje ne reagiramo kvalitetno ili barem ne dovoljno, jer Hrvatska je i dalje prikazana kroz samo dvije regije, kontinentalnu i obalnu, a ne po županijama.

HUT je u veljači 2021. godine aktualizirao priču oko prilagodbe karte Hrvatske u sustavu Re-open EU na način da se poštuje podjela Hrvatske po županijama. Danas smo već u mjesecu ožujku, no i dalje nema pomaka.

Zašto smo i dalje podijeljeni na dvije regije? Hoće li netko poslati dopis da se validira karta Hrvatske po županijama (što god je potrebno po službenom protokolu)? Zašto to uopće danas u mjesecu ožujku moramo naglašavati, pisati, lobirati… a toliko ovisimo o turizmu te se prema izjavama iz Stožera “pripremamo” da epidemiološka slika bude povoljna na ljeto?

Odavno smo prošli iz faze sanjarenja, te smo u fazi istraživanja destinacija i prvih rezervacija. Ovo je mali, ali izuzetno ključan detalj koji daje krivu sliku svim turistima koji planiraju doći u Hrvatsku. Ima još vremena do ljetne sezone – rekli bi neki. No, turističke tvrtke se već oglašavaju i bore doslovno za svakog gosta, HTZ komunicira prema europskom tržištu, krenula je kampanja Safe stay in Croatia… te je pitanje koliko ćemo gostiju izgubiti u periodu dok se karta Hrvatske ne promijeni po županijama, jer će potencijalni turisti već rezervirati svoju ljetnu destinaciju.

Ne moramo naglašavati kako inače, a kamoli danas, svaki gost, kao i svaka negativna percepcija, igra izuzetno važnu ulogu. Njemački Institut Robert Koch je od starta gledao svaku županiju zasebno unutar svake države i to se pokazalo efikasno i pravedno, kako prošle godine, a tako i dan danas kako smo pisali u uvodu.

Hoće li napokon Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslati dopis Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti?

EU i dalje vijeća…

Trenutno su sve države kao i cijeli turistički sektor u utrci s vremenom da se ubrza dinamika cijepljenja građana, kako bi na red za cijepljenje došla i šira populacija građana i kako bi se stvorila pozitivna pretpostavka za otvaranje prema turizmu. No, prije toga moraju se postaviti jasni kriteriji i standardi na razini cijele Europske unije.

No, napokon je došlo do konkretnog pomaka oko svih otvorenih ključnih pitanja. Tako su 26. veljače 2021. godine na izvanrednom summitu EU-a, napokon u fokusu bila pitanja: kako ubrzati cijepljenje, ograničenja putovanja i potvrde o cijepljenju. Pitanja koja su odavno trebala biti otvorena i imati konkretan i jasan odgovor.

/ / / ŠEFOVI DRŽAVA I VLADA SLOŽILI DA SE UVEDU TZV. COVID PUTOVNICE

/ / / VEĆINA NIJEMACA PODRŽAVA COVID PUTOVNICE

/ / / Hoće li hrvatske zračne luke omogućiti turistima testiranje na Covid19?

Europska komisija bi 17. ožujka 2021. trebala predložiti “digitalnu zelenu propusnicu” kao i dati odgovor na sva pitanja, a konačna odluka se očekuje prije ljeta.

I dok se čeka odluka EK, u međuvremenu Španjolska je zaprijetila kako razmatra “zeleni koridor s Velikom Britanijom” za cijepljene britanske turiste ako ne bude postignut sporazum EU-om o putovnicama o cijepljenju. Slovenija, Mađarska, Island i druge države su već uvele covid putovnice, Grčka i Turska imaju jake medijske kampanje, a sporazum između Grčke, Cipra i Izraela potaknuo je Royal Caribbean da krene krajem mjeseca s putovanjima iz Izraela.

Više na temu covid putovnica saznajte OVDJE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN