Rentlio Trend Tracker: U zadnjih desetak dana stanje rezervacija pokazuje pozitivne pomake

Zadnjih par mjeseci nevjerojatno su izazovni i zbunjujući za sve u turističkoj industriji. No, kako se stanje stabilizira u cijeloj Europi, a pogotovo u Hrvatskoj ( U HR danas...

Zadnjih par mjeseci nevjerojatno su izazovni i zbunjujući za sve u turističkoj industriji. No, kako se stanje stabilizira u cijeloj Europi, a pogotovo u Hrvatskoj ( U HR danas imamo 0 novooboljelih ), dolazi do popuštanja mjera, granice se polako otvaraju, otvaraju se polako hoteli, tako se pojavljuje i optimizam te se turizam budi, čak su prvi turisti već na Jadranu.

Iako je teško bilo što predviđati, svi se pitaju kakvo je pravo stanje s rezervacijama: što se događa s prijašnjim rezervacijama te kakav je stvarni interes oko novih rezervacija ili kakvo je ukupno stanje bookinga.

Upravo u tretnuno stanje bookinga ( omjer između novih i otkazanih rezervacija ) odličan uvid dajem nam analitika Rentlio Trend Tracker.

Zadarska IT tvrtka Rentlio, koja je razvila aplikaciju za automatizaciju cjelokupnog poslovanja manjih turističkih objekata – apartmana, malih hotela, hostela, objavila je izuzetno koristan alat – Rentlio Trend Tracker koji nam daje uvid u trend oporavka turističkog tržišta, a koji se bazira na temelju live podataka više od 7 tisuća smještajnih jedinica kojima se upravlja kroz Rentlio.

Rentlio Trend Tracker ( RTT ) prikazuje omjer između novih i otkazanih rezervacija na razini dana. Vrijednost Rentlio Trend Trackera veća od 1 pozitivan je signal, što konkretno znači kako gosti rezerviraju više novih termina nego što otkazuju postojećih rezervacija.

Rentlio Trend Trackerom želimo omogućiti svim turističkim djelatnicima pravovremenu informaciju o promjeni negativnog trenda kojim smo zahvaćeni, istaknuo je Marko Mišulić, direktor i osnivač Rentlija.

“Indeks prikuplja uživo podatke na razini cijele naše korisničke baze, koja čini preko 7.000 smještajnih jedinica. Kada indeks pređe 1.0, to znači da je broj novih rezervacija u danu bio veći nego broj otkazivanja postojećih rezervacija. Ako npr. od 100 rezervacija imamo 75 novih i 25 otkazanih, dobit ćemo Tracker vrijednost od 3. Usporedbe radi, prosječna dnevna vrijednost Trackera u prvih šest mjeseci prošle godine iznosila je 2” ističe Mišulić.

Dakle, ovaj graf nam pokazuje trenutno stanje oko rezervacija, no dajem nam i uvid u trend razvoja oko rezervacija, jer svi se pitaju što će biti s rezervacijama za srpanj, kolovoz i rujan koje su bookirane prije pojave epidemije covid19.

Većina otkaza rezervacija u zadnjih dva mjeseca su se odnosila na period do srpnja, ali ne i rezervacije za srpanj, kolovoz i rujan. Sada je važno pratiti ovaj trend da se vidi je li se nastavlja trend otkazivanja rezervacija za “špicu sezone” ili se trend pozitivno okreće u našu korist. Ono što je činjenica i što se jasno vidi u grafikonu, je kako se zadnjih desetak dana primjećuju pozitivni pomaci” zaključuje Mišulić.

Na početku krize ili kada je cijela situacija s koronavirusom eskalirala negdje sredinom ožujka, indeks je bio 0,10 ili 0,15 što se jasno vidi i na grafu, dok je u trenutku pisanja ovog članak ( 16:12 ) RTT indeks iznosio 0.94, što znači da smo blizu linije oporavka.

Kakvo je trenutno stanje iz minutu u minutu pratite na Rentlio Trend Tracker

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN