Rezolucija Europskog parlamenta odgovara zahtjevima putničkih agencija

Europski parlament prihvatio je Rezoluciju o negativnim učincima bankrota najstarije svjetske turističke tvrtke Thomas Cook u europskom turizmu. Europsko udruženje putničkih agencija i organizatora putovanja ECTAA podržava Rezoluciju i...

Europski parlament prihvatio je Rezoluciju o negativnim učincima bankrota najstarije svjetske turističke tvrtke Thomas Cook u europskom turizmu. Europsko udruženje putničkih agencija i organizatora putovanja ECTAA podržava Rezoluciju i posebno pozdravlja hitni poziv Parlamenta za zaštitu od nesolventnosti zrakoplovnih kompanija. Thomas Cook, drugi najveći turistički operater u Europi, bankrotirao je 23. rujna, što je nanijelo štetu industriji, destinacijama, dobavljačima turističkih usluga i radnicima. To je također bilo vrlo stresno za korisnike britanske kompanije Thomas Cook. No, za potonje su se u potpunosti pobrinuli jamstveni sustav turoperatora uspostavljen u skladu s europskim zakonodavstvom, često nazvanim “Direktiva o paketu putovanja”. Kao rezultat toga turisti su mogli nastaviti svoj odmor i vratiti se u domovinu. To je bilo moguće jer organizatori putovanja moraju pružiti dovoljno dokaza sigurnosti za povrat ili vraćanje putnika u slučaju nelikvidnosti.

ECTAA pozdravlja Rezoluciju Europskog parlamenta koja prepoznaje značaj turizma u gospodarstvu EU-a, kako u pogledu bogatstva (10% BDP-a u EU-u), tako i njegovog društvenog utjecaja (12% ukupne radne snage) te poziva na bolje prepoznavanje ove ključne sektorske razine EU. Stečaj kompanije Thomas Cook Airlines i brojne prethodne propasti aviokompanija, pokazuju kako se potrošači ne tretiraju jednako kada tvrtka propadne. Putnici koji kupuju paketno putovanje bolje su zaštićeni od bankrota organizatora putovanja koji mora osigurati jamstva protiv svoje insolventnosti kako bi osigurao vraćanje putnika. Međutim, ne postoji slična zaštita za putnike koji u slučaju nelikvidnosti aviokompanije kupuju jednu letnu kartu zrakoplovne kompanije. U tom slučaju putnici ne mogu dobiti povrat novca i moraju kupiti novu kartu za povratak kući. Potrošači se tretiraju drugačije, unatoč činjenici kako oni puno plaćaju avioprijevozniku ili turoperatoru.

 „Prije 10 godina Europski parlament već je zatražio zaštitu protiv nesolventnosti avio-kompanija i od tada se ništa nije promijenilo. Nakon neuspjeha 32 europske aviokompanije u manje od tri godine, vrijeme je za djelovanje na razini EU” – rekao je Said Pawel Niewiadomski, predsjednik ECTAA-e.

Izvor/ foto: ECTAA, Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN