Romana Lekić, visoka škola Edward Bernays: Interpretacija kulturne baštine iznimno je važan segment turističke ponude

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Visokom školom za komunikacijski menadžment Edward Bernays iz Zagreba organizirala je edukaciju „Interpretatori hrvatske tradicijske kulture“ koja se održala 14., 15., 16....

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Visokom školom za komunikacijski menadžment Edward Bernays iz Zagreba organizirala je edukaciju „Interpretatori hrvatske tradicijske kulture“ koja se održala 14., 15., 16. studenoga 2019. godine te se nastavlja 21.,22., 23. studenoga za tridesetak polaznika iz Sisačko-moslavačke županije.

Edukacija sadrži 3 modula – sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela te se izvodi u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama „Lado“, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Etnografskim muzejom u Zagrebu te Hrvatskom obrtničkom i gospodarskom komorom.

Cilj edukacije je naučiti kako koristiti održivi model za komunikaciju i interpretaciju tradicijske baštine u kulturnom turizmu kroz kreativnu upotrebu novih tehnologija u funkciji kreiranja doživljaja i interpretacije baštine u turističkoj destinaciji.

Prvi modul je uvodni i u njemu je riječ o prepoznavanju i zaštiti tradicijske kulture. Polaznici su se upoznali s kulturnim i kreativnim turizmom i novim trendovima u turizmu. Isto tako formirani su timovi, koji će zajednički raditi na kreiranju kreativne platforme za revitalizaciju i reinterpretaciju tradicijske baštine koja do sada nije bila dovoljno prepoznata kao atraktivan resurs.

Edukacija „Interpretatori hrvatske tradicijske kulture“

U sklopu drugog i trećeg modula koji će biti realiziran tijekom sljedeće godine, polaznici će kroz interaktivnu nastavu i praktični dio učiti oblike interpretacije kroz folklorni segment plesa, glazbe i nošnji, te biti postavljeni u ulogu producenta tako da kreiraju kulturno-turističku ponudu svoje regije u skladu s novim trendovima kao što je performans, ekonomija doživljaja i storytelling.

Na pitanje koliko su ovakve edukacije i radionice bitne za razvoj kulturnog turizma, ali i cjelokupne turističke ponude, dr. sc. Romana Lekić, pomoćnica dekana za studije turizma na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment u Zagrebu, izjavila je kako su „izuzetno važne, prvotno jer su rađene po mjeri.“ Iz visoke škole Edward Bernays trenutno surađuju s još nekoliko županija, uključujući Međimursku i Varaždinsku. „Mi spajamo destinaciju kroz edukaciju na jedan vrlo dubok i učinkovit način. Konkretno, sada spajamo Moslavinu i Banovinu koja je, iako je zapravo jedna turistička destinacija, prostorno i povijesno razdvojena. Zato mi kroz edukacije nalazimo zajednički jezik i pomažemo lokalnim dionicama, poput kulturno-umjetničkih društava, pučkih učilišta, turističkih vodiča i agencija te hotela. Također, po meni možda najveća vrijednost ovakvih programa je povezivanje s kreativnom industrijom koja je do nedavno bila tek u drugom planu“, nadodala je.

Lekić naglašava kako se turističke atrakcije dijele na latentne, potencijalne i realne. „Naš izazov je latentne i potencijalne dovesti na razinu turističke upotrebljivosti. I najljepši arheološki lokalitet, ako nema osnovne preduvjete da bi bio turistička atrakcija, turizmu ne znači ništa“, objasnila je te nadodala kako „edukacija ‘Interpretatori hrvatske tradicijske kulture’ traje 120 sati i uključuje tri modula. Prvi je uvodni, drugi radni, a treći modul sve to sintetizira te daje svrhu i cilj interpretaciji.

Jedan od primarnih ciljeva je pomoći destinacijama u razvoju turističke ponude. „Uz ovu edukaciju, organiziramo čitav niz radionica i edukacija za hotele, turističke agencije, turističke zajednice i slično. No, izrađujemo i strategije razvoja turizma, akcijskih planova te povezujemo destinacije kroz brend komunikaciju te im pomažemo s našim znanjem, tehnikama i alatima“, zaključila je Lekić.

Foto: Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije; Edward Bernays visoka škola za komunikacijski menadžment u Zagrebu; Turistička zajednica grada Paga

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN