Ruši se dubrovački Belvedere i gradi hotel sa 7 zvjezdica

Ruševno zdanje dubrovačkog hotela Belvedere uskoro bi, čini se, trebalo biti srušeno. Na njegovom mjestu ruski bogataš Viktor Vekselberg planira sagraditi puno manji, ali izrazito ekskluzivni hotel. Riječ je...

Ruševno zdanje dubrovačkog hotela Belvedere uskoro bi, čini se, trebalo biti srušeno. Na njegovom mjestu ruski bogataš Viktor Vekselberg planira sagraditi puno manji, ali izrazito ekskluzivni hotel. Riječ je o projektu u koji je spreman uložiti između 120 i 150 milijuna eura, a hotel bi mogao imati čak 7 zvjezdica.

Predviđeni prostorni plan podrazumijevao je kompleks hotela koji je trebao imati 600 kreveta, garažu s 500 parkirališnih mjesta, kongresnu i koncertnu dvoranu. No, Viktor Vekselberg se odlučio za čak pet puta manji kompleks hotela s 210 kreveta u hotelu, a 60 u vilama. Hotel takvog statusa ima potencijala učiniti Dubrovnik domaćinom najviših gospodarskih i državnih skupova.

Zanimljivo je istaknuti kako je ovaj projekt prvi u Hrvatskoj čiju je Studiju utjecaja na dobra svjetske baštine, Dubravka Bačića s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, potvrdio UNESCO. Plan je izradio arhitektonski studio 3LHD, dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića.

Youtube: Vilin Studios

Na ovogodišnjoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća trebale bi se usvojiti navedene izmjene planskih rješenja kompleksa. Naime, ako Gradsko vijeće usvoji nove prostorne dokumente u narednih godinu dana će se izdati sve potrebe dozvole te krenuti u rušenje postojećeg hotela i gradnju novog.

Foto: imgur / ionisation

Vijesti: