Sardinijski pijesak nije suvenir, kazne do 3.000 eura

Nemali broj turista sa svojih putovanja, posebice ako se nalaze u inozemstvu, vole ponijeti i pokoju sitnicu, odnosno suvenir. U destinacijama suvenirnica ne nedostaje, no posjetitelji žele nešto originalno,...

Nemali broj turista sa svojih putovanja, posebice ako se nalaze u inozemstvu, vole ponijeti i pokoju sitnicu, odnosno suvenir. U destinacijama suvenirnica ne nedostaje, no posjetitelji žele nešto originalno, ali često, a to ni sami ne znaju, krše zakon. Jedan od nezakonitih suvenira, u brojnim državama koje se mogu pohvaliti čistim morem i prekrasnim pješčanim plažama, je… pijesak.

Na Sardiniji recimo, krađa pijeska, kako se službeno naziva, može donijeti puno glavobolje, a kazne za takvu radnju kreću se od 500 do 3.000 €. Kazne se čine vrlo visoke, no stanovnici Sardinije nisu presretni što iz godine u godinu s njihovih plaža nastaje na tone pijeska. Iako je zakon koji brani uzimanje pijeska sa sardinijskih plaža na snazi od 2017. godine, ponovno je aktualiziran nedavno, nakon što su na aerodromu uhvaćeni krijumčari s oko četiri kilograma sardinijskog pijeska.

Do sada je u pokušaju krijumčarenja pijeska uhićeno oko 50 osoba. Najčešće se radi o europskim turistima koji pijesak stavljaju u manje i veće boce, a zadržavaju ga kao suvenir ili ga stave na online prodaju.

Policija i carina, osim što nadgledaju zračne luke i granične prijelaze, pretražuju i prate web stranice kako bi pronašle ilegalne prodavače. I u tome su prilično uspješni, odnosno pronašli su veliki broj oglasa za prodaju predmeta prikupljenih s obala mediteranskog otoka. Takvi prodavači također podliježu novčanim kaznama prema otočkim zakonima.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN