Širi se sustav javnih bicikli u Splitu: Ukupan broj javnih bicikala popeo se na 280, a broj postaja na 51

U Splitu je već prošle godine zaživio novi trend prijevoza kroz najam javnih bicikala, a sada je cijeli sustav doživi dodatno širenje kroz novi kontingent bicikala, kao i nove...

U Splitu je već prošle godine zaživio novi trend prijevoza kroz najam javnih bicikala, a sada je cijeli sustav doživi dodatno širenje kroz novi kontingent bicikala, kao i nove stanice na 12 lokacija u Splitu.

Tako je Jučer u Splitu predstavljen novi kontingent od ukupno 194 javnih bicikla i 39 stanica koje će biti postavljene na lokacijama po cijelom gradu.

Riječ je o projektu proširenja mreže Sustava javnih bicikala kao i nastavku ulaganja Grada Splita i tvrtke „Split parking“ u sve popularniji oblik javnog prijevoza. Sa današnjim danom, ukupan broj javnih bicikala u gradu pod Marjanom popeo se na 280, a broj postaja na 51.

Nema dugo da su neki bili skeptični i rezervirani prema ovom projektu. Međutim, po broju javnih bicikala prvi smo grad u Hrvatskoj. Radimo na planu urbane i održive mobilnosti. Bicikle smo vratili građanima i javnom prostoru. Naravno, pred nama je izrada infrastrukture i novih staza i trasa za bicikliste, među kojima i ona od zgrade Lučke kapetanije do Trstenika. S ovim sustavom, kao i novim ekološkim autobusima splitskog „Prometa“ praktično smo remodelirali javni prijevoz u našem gradu” istaknuo je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Foto: Grad Split

U Splitu je trenutno registriano oko 11.000 korisnika, što je svakako impresivna brojka, sukladno našim navikama te je tako Split postao grad s najviše korisnika javnih bicikala u Hrvatskoj i regiji.

Za kontroliranje distribucije i korištenja bicikli postoji služba koja to nadgleda i dvaput dnevno raspoređuje bicikle da se postigne optimalno stanje po postajama, rekao je direktor Nextbikea, Ante Gustin, te dodao kako je cilj da se u što većoj mjeri postigne prirodna redistribucija, što će se s većim brojem postaja i bicikli i dogoditi.

Pratimo situaciju i tamo gdje je povećanja potražnja povećat će se broj stalaka. Sustav se u Splitu pokazao kao pun pogodak, u nešto više od godine dana preko 70 tisuća najmova na dosadašnjih 86 bicikli. Moram pohvaliti Split jer je to prvi grad koji je u pravom smislu riječi implementirao sustav javnih bicikala u cijelosti, ali i dalje naravno ima mjesta za napredak. Kao idući korak, u planu je u budućnosti uvesti i mogućnost rezervacije na 15 min kako bi građani mogli planirati svoju vožnju i da vas bicikla čeka na lokaciji“, zaključio je Gustin.

U rad je pušteno 12 novih nextbike stanica na lokacijama: Stobreč centar, Ravne njive – Domovinskog rata, Sućidar zapad, Trajektna luka, stadion Poljud, bolnica Firule, OŠ Mertojak, Kampus – FESB, Žnjanski blizanci, Trstenik plaža, Duilovo i Lovrinac, a preostale postaje s pripadajućim biciklama puštat će se u rad kako budu postavljene, a završetak postavljanja očekuje se do sredine prosinca.

Foto: Grad Split

Zanimljiva je informacija što je registracija Nextbike sustava javnih bicikala valjana bilo gdje u svijetu, ili preko 250 diljem svijeta. Dobra vijest za turiste koje dolaze u Split jer su upoznati s cijelim sustavom i bez problema mogu koristiti javnih bicikala,, naravno oni koji su već registrirani.

Bravo Split koji je prihvatio gradski bicikli kao dopunu javnom prijevozu. Sustav javnih bicikala trebao bi biti standardna ponuda svake naše ozbiljne turističke destinacije. Naravno ako se želimo baviti strateškim razvojem turizma i pričati o turističkoj godini. 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN