Kako je jedan san i vizija, postala stvarnost – Slatkovodni akvarij Aquatika

Da vam ispričam jednu priču ili legendu, za koju ne znam je li istinita, no poanta priče je svakako poučna. Da krenemo iz početka… priča se kako je jedna...

Da vam ispričam jednu priču ili legendu, za koju ne znam je li istinita, no poanta priče je svakako poučna.

Da krenemo iz početka… priča se kako je jedna osoba iz Razvojne agencije Karlovačke županije, ponajprije kreativna i proaktivna te budni sanjar vizionarski i hrabro  izjavila – napravit ćemo muzej tj. slatkovodni akvarij u Karlovcu kojeg će posjetiti tisuće i tisuće posjetitelja svake godine. Nažalost, kako to biva kod nas, svi su se smijali i šalili na tu hrabru viziju, te je s vremenom ta osoba dobila i naziv “Šaran”, kao podsmijeh njegovo ideji. No vrijeme leti brzo, te je tako iz godine u godinu, u puno truda i rada u tišini, “šaran” marljivo razvijao ideju koja je s vremenom prerasla u konkretan projekt. Projekt je čekao pravi trenutak i otvaranje pravog EU fonda, a kako znamo da sreća prati hrabre, iako ovo nema nikakve veze sa srećem jer sreću treba isprovocirati, te je naravno i dočekao pravi trenutak i aplikaciju  prema EU fondovima. Kada je projekt prihvaćen, šok i nevjerica – EU sufinancira projekt s praktički 100 posto, a projekt je proglašen i među najuspješnijim lokalnim projektima EU projektima u RH.

Kao što sam naveo na početku, ne znam je li ova priča istinita, no činjenica je kako je projekt slatkovodnog akvarija Aquatike prepoznala Europska unija podržavši njegovo sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. EU je za realizaciju projekta osigurala iznos od 36.222.282,45 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta bila 36.691.939,25 kuna. Projekt je realiziran u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije, a da je riječ o iznimno važno i značajnom projektu za Karlovac i Karlovačku županiju, svjedoči i činjenica da ga je u manje od godinu dana posjetilo više od 100.000 posjetitelja.

O uspješnosti projekta u prvih 365 dana svjedoče i stručne nagrade i priznanja, među kojima je i nominacija za ovogodišnju hrvatsku turističku nagradu u kategoriji „Održivi turizam“. „Ideja o osnutku prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj bila je ponuditi turistički sadržaj koji će biti zabavan i edukativan za sve posjetitelje. Željene ciljeve smo u potpunosti ostvarili, ponajviše u kontekstu povezanosti s lokalnom zajednicom, koja iz dana u dan prepoznaje i podržava naš rad.“, istaknula je na konferenciji za medije ravnateljica Javne ustanove Aquatika Margarita Maruškić Kulaš i pozvala sve zainteresirane na rođendansko druženje u nedjelju u Aquatiku.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić na konferenciji je Aquatiku istaknuo kao jedinstven spoj bogate prirodne i kulturne baštine. „Razvojem i uspjehom koji bilježi Aquatika, ujedno se razvija i sam Karlovac. Stoga nam je svima u cilju podržati ovakve i slične projekte kako bi Karlovac i Karlovačka županija prerasli u pravu turističku destinaciju“, rekao je Damir Mandić.

Pouka ove priče ili legende, bila istinita ili ne,  je da budni sanjate, budite hrabri, branite svoje argumente i stavove, jer da osoba iz ove priče nije vjerovala u sebe i svoju viziju, projekt sasvim sigurno ne bi bio realiziran. Kako u ovom slučaju, tako i kod svih drugih. Ovo je također još jedan dokaz kako trebamo kreativne, inovativne i proaktivne osobe, koji su generatori izvrsnih vizija, a koje svakako treba pratiti i dati im svu moguću potporu u realizaciji istih.  Jer kreativnost i ideje mijenjaju svijet, a ako stvarno vjerujemo u svoje vizije, često će se one i ostvariti.

Kako je jednom davno izjavio Albert Einstein ” Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.” Da upravo ta naša kreativnost i stalna želja za “rušenjem ” statusa quo čovječanstvo je dovela tu gdje jesmo danas. U cijelu paradigmu možemo i komparirati i ovu izjavu “Sve što se moglo izumiti, izumljeno je” izrekao je Charles H. Duell, ravnatelj Američkog ureda za patente davne 1899 godine.

Ove dvije izjave su refleksija dva svijeta i stavova vas kao lidera, hoćete li prepoznati i cijeniti razvoj i nove ideje ili ne. Ova vizija i ideja se ostvarila i pokrenula jednu totalno novu priču iz Karlovca koja je generirala nova zapošljavanja, novu vrijednost, zaradu i promijenila sliku Karlovca na bolje. Također, novac  EU fondova su tu, dostupni i čekaju nove ideje i projekte, a samo je pitanje želimo li i hoćemo li znati ih iskoristiti. nitko nam nije kriv osim nas samih, ako ih ne iskoristimo.

Budni sanjajte, no svakako nakon sna moram krenuti na akciju. Jedno je želja, a sasvim drugo je cilj. San ili viziju pretvorite u cilj, a ako si postavimo konkretan cilj onda znamo i koje preduvjete moramo ispuniti da se taj cilj i ostvari. I ja sam sanjao portal HrTurizam.hr, ali sam sa želje krenuo na cilj, a portal je danas tu s vama već skoro dvije godine i postao je najutjecajniji i vodeći turistički portal u Hrvatskoj.

Budni sanjajte i neka vas prati i nadahnjuje još jedna izjava jednog od najvećih sanjara u ljudskoj povijesti, Walta Disney-a “Svi naši snovi se mogu ostvariti – ukoliko budemo imali hrabrosti da ih slijedimo

 

 

 

Povezane vijesti: