Slovenska Adria Airwaysa u stečaju

Kao što smo pisali, propast Thomasa Cook, jedne od najstarijih i najpoznatijih turističkih agencija na svijetu, otvorilo je Pandorinu kutiju te doveo do problema na cijelom zračnom europskom nebu...

Kao što smo pisali, propast Thomasa Cook, jedne od najstarijih i najpoznatijih turističkih agencija na svijetu, otvorilo je Pandorinu kutiju te doveo do problema na cijelom zračnom europskom nebu kao i u drugim aviokompanijama koje se nisu transformirale sukladno novim trendovima i tržišnim okolnostima.

Slovenska aviokompanija Adria Airways podnijela je u ponedjeljak zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka, piše slovenski Delo.

Iz Adria Airwaysa očekivali su kako će slovenska Vlada financijski pomoći, no do nje nije došlo, te je Adria Airways, inače u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest, proglasila stečaj.

Država ne namjerava da uđe u takvo poduzeće. U suprotnom bis preuzeli veliki dug koji je stvorio vlasnik, a vlasniku omogućili da izbjegne odgovornost za situaciju. Smatramo da bi to bilo neodgovorno i da je jedini mogući scenario bankrot Adria Airways-a “ izjavio je slovenski ministar ekonomije, Zdravko Počivalšek, prenosi Delo.

S druge strane, zanimljivo je kako je Thomas Cook tražio od UK parlamenta financijsku pomoć, a koje je odbijena, kao i u slučaju Adria Airwaysa, te nakon što kompanije nisu uspjele financijski zatvoriti plan spašavanja, proglasile su stečaj. S druge, većinski vlasnik Croatia Airlinesa je RH, koja će ipak “pomoći” svojoj aviokompaniji sa 250 milijuna kuna da se spasi od stečaja.

Sve bi to bilo super da postoji konkretan plan i vizija danjeg razvoja, ovako po ne znamo koji već put, Vlada RH opet daje veliki novac za krpanje rupa bez dna, a bez jasnog plana stabilizacije, restrukturiranja i korektnog plana kako opstati i biti profitabilan.

Foto: Adria Airways


Povezane vijesti: